Af - 14/01-15 06:10

Ny pille får tusinder af mænd til at holde længere i sengenNy pille får tusinder af mænd til at holde længere i sengen

En ny pille får mænd til at holde længere i sengen. Det får danske læger til at juble. Det samme gør næsten 200.000 danske mænd, der lider af tidlig sædafgang.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto)

Selvom tidlig sædafgang er det mest udbredte sexproblem hos mænd, har der hidtil ikke været effektiv hjælp at hente. Før nu.

I foråret 2014 blev det muligt for danske læger at udskrive recept på pillen Priligy, og de første erfaringer er gode, lyder det fra læger, der dagligt møder nogle af de syv procent af de danske mænd, der lider af tidlig sædafgang.

Læs også: 23-årig med sexproblem: Nogle gange er det ovre, før jeg kommer i gang

Læge på sexologisk enhed ved Aarhus Universitetshospital, Bo Løye Hejl, der ofte har behandlet problemet med psykoterapi, er positivt overrasket, fortæller han.

- Det er vanskeligt at opnå varig behandlingseffekt af psykoteratpi og parbehandling, men det er er min erfaring været med Priligy, at der er nogle, der oplever et mægtigt fremskridt. For nogle er det et fremskridt at kunne holde i to til fem minutter, men jeg har haft enkelte, der nu kan holde ti minutter, siger han.

Ledende overlæge på sexologisk klinik i Aalborg, Astrid Højgaard, fortæller, hvor slemt problemet kan være.

Tidlig sædafgang kostede kærligheden og en depression for Karl Aage
Tidlig sædafgang kostede kærligheden og en depression for Karl Aage

- Ved for tidlig sædafgang skal han sørge for ikke at blive for tændt. Hvis han får stor seksuel spænding giver det tidlig sædafgang - og det kan være allerede inden, den er trængt ind, eller lige når han kommer ind. Det kan være inden for 30 sekunder.

Gevinst og bivirkninger
Begge læger vurderer, at eventuelle bivirkninger som kvalme og hovedpine, langt overskygges af gevinsten ved pillerne.

- I betragtning af, hvor invaliderende lidelsen kan være – og det er vigtigt at pointere, at det ikke er et luksusproblem – så har jeg ingen bekymringer, selvom det grundlæggende er et psykofarmakon, fordi det kun tages, når der er brug for det et par timer før et seksuelt samvær, siger Bo Løye Hejl.

Astrid Højgaard fortæller, at omkring halvdelen af patienterne i Aalborg oplever den ønskede effekt af pillen.

Ifølge hende er der stor uvidenhed om problemet blandt befolkningen, og ikke mindst kvinderne har noget at lære.

200.000 danske mænd lider af for tidlig sædafgang
200.000 danske mænd lider af for tidlig sædafgang

- Lige præcis det her problem er ganske overset, selvom det er det mest almindelige seksuelle problem for mænd, siger hun og fortsætter:

- Kvinder kan bedre forholde sig til rejsningsproblemer og har forstået, at han ikke kan gøre for det. Når han kommer for tidligt føler kvinden sig mere svigtet og at han kun tænker på sig selv - 'er det hvad han har at byde på?'

Botox kan være svaret på kvinders lykke i sengen
Botox kan være svaret på kvinders lykke i sengen

Omkring tre fjerdedele af alle, der lider af tidlig sædafgang, døjer med problemet livet igennem, selvom der ikke er nogen specifik grund til det. Om pillen på sigt kan hjælpe så meget, at den helt kan droppes, er uklart.

- Jeg har ikke haft nogle, som har lagt Priligy på hylden igen, men jeg har haft flere, som klarer sig overmåde godt, siger Bo Løye Hejl.

Læs her om 23-årige Jesper, der kender alt til problemerne ved tidlig sædafgang.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx