Af - 18/06-15 19:58; Opdateret: 18/06-15 21:07

Grønland og Færøerne: Spænding før det store brag - skal de afgøre valget?Grønland og Færøerne: Spænding før det store brag - skal de afgøre valget?

I Grønland og på Færøerne er der fuld gang i valgstederne. Målingerne spår, at de nordatlantiske mandater bliver afgørende for, om Thorning eller Løkke bliver statsminister.

Bildstrecke im Grossformat »

Valgstederne i Grønland og på Færøerne er åbne, og folk er i fuld gang med at afgive deres stemme.

De mange meningsmålinger og metroxpress' exit poll spår, at de i alt fire nordatlantiske mandater kommer til at afgøre valget.

Det kan man også mærke på valgstederne, fortæller Christina Strand Malmstrup, der stemte for et par timer siden i sin frokostpause.

Exit poll: Dødt løb mellem rød og blå blok
Exit poll: Dødt løb mellem rød og blå blok

- Stemningen på valgstedet var god. Hvert parti har et telt udenfor med kaffe og musik, fortæller Christina Strand Malmstrup.

Hun forklarer, at hun stemmer ud fra, hvordan Grønland kan få mest indflydelse:

- Jeg stemmer i Grønland idag og mit kryds kan gå til den kandidat, der ender med at være afgørende, når stemmerne er talt op. Jeg ville gerne sætte mit med overbevisning - men selvom jeg ved, hvilken farve jeg hepper på, vælger jeg at sætte mit kryds ved den kandidat, jeg tror på kan gøre mest for Grønland - selv om jeg ikke ved, hvilken farve de peger på..., har hun skrevet til sine venner på Facebook.

Derfor bringer MX exit polls på valgdagen
Derfor bringer MX exit polls på valgdagen

Sådan er det også på Færøerne, fortæller 29-årige Helgi Eidesgaard til metroxpress.

- Det er emner som mere i blokstøtte, hvem er mest færring, national selvstændighed og makrelkrisen, der har fyldt noget i valgkampen, siger han.

Lige nu står Sambandspartiet, som støtter Løkke, til at vinde det ene af de to færøske mandater. Men det andet af de to er langt fra afgjort endnu.

I lang tid så det godt ud for de færøske socialdemokrater, som støtter Thorning. Partiet kom dog i modvind, da Helle Thorning-Schmidt (S) blev fotograferet med en person, som havde en Sea Shepherd-trøje på. Sea Shepherd, som modarbejder færøsk fiskeri af grindehvaler, er nemlig ikke populære på Færøerne.

Dette billede skabte en del ballade for Socialdemokraterne på Færøerne. Det er manden i den sorte trøje, som bærer et logo fra "Sea Shepherd".

De ting, som afgør de færøske mandater, er altså langt fra noget, som optager danskerne. Og det bærer mere præg af færøske særinteresser, mener Helgi Eidesgaard.

Han kalder systemet med, at Færøerne og Grønland har mandater i Folketinget for forældet.

Thorning kan miste vigtigt færøsk mandat
Thorning kan miste vigtigt færøsk mandat

Valgstederne i Grønland lukker først klokken 24 dansk tid, så meget tyder på, at alles øjne vil blive rettet mod Grønland og Færøerne, når de danske stemmer er talt op, hvis der fortsat er dødt løb rød og blå blok.

LÆS OGSÅ: Helle Thorning: - Jeg ville køre et hotel

LÆS OGSÅ: Qvortrup: Thorning vinder dramatisk partilederrunde med 'mestergreb'

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx