19/10-14 08:21

Svensk ubådsjagt: Mystisk skib skulle til DanmarkSvensk ubådsjagt: Mystisk skib skulle til Danmark

Russisk olietanker, der muligvis fungerer som forsyningsskib for en ubåd, havde Danmark som sin destination.

storybild

Ubådsjagt, som den kunne opfanges af fotografer i Skærgården lørdag (Billede: Polfoto)

En olietanker fra Rusland har i dagevis sejlet zigzag ud for den svenske skærgård, selvom den egentlig havde kurs mod en dansk havn, og det får flere svenske aviser til at spekulere i, om fartøjet fungerer som et forsyningsskib for en beskadiget russisk ubåd.

Olietankeren havde Danmark som destination, da den forlod havnen for flere dage siden, men siden 15. oktober har skibet sejlet ud for den svenske kyst ved Stockholm.

Sverige intensiverer jagten på mulig ubåd
Sverige intensiverer jagten på mulig ubåd

Ifølge hjemmesiden Marine Traffic er skibet NS Concord et russisk handelsskib, men sejler under liberisk flag.

Svenska Dagbladet offentliggjorde lørdag aften den mystiske sejlaktivitet, og umiddelbart efter ændrede skibet retning til at sejle stik mod øst - altså væk fra sin danske destination. Herefter forsvandt det fra radarskærmen hos marinetraffic.com.

Det svenske forsvar har igangsat en omfattende eftersøgning i skærgården efter tegn på, at et beskadiget russisk undervandsfartøj angiveligt befinder sig i svensk farvand.

Oplysninger peger på, at det er Rusland, som står bag den fremmede undervandsaktivitet i Stockholms skærgård, skriver Svenska Dagbladet.

Medie: Privatperson tippede om formodet ubådsaktivitet
Medie: Privatperson tippede om formodet ubådsaktivitet

Hvis det viser sig at være korrekt, at en russisk ubåd er i nød, har den brug for et forsyningsskib i nærheden, og siden onsdag har det russiske handelsskib på vej mod Danmark ligget i internationalt farvand lige uden for Stockholms skærgård.

Ifølge Svenska Dagbladets kilder kan forsvaret udelukke, at der er tale om et dyr eller et naturfænomen. I stedet har nogle set "et menneskeskabt objekt" af ukendt nationalitet.

Det var angiveligt en privatperson, der satte gang i det svenske beredskab, da vedkommende tippede myndighederne om fremmed undervandsaktivitet i Stockholms skærgård, som består af mange tusinde småøer, rev og skær.

Jagten på formodet ubåd i svenske farvande fortsætter
Jagten på formodet ubåd i svenske farvande fortsætter

Forsvaret har ikke bekræftet mistanken om, at en fremmed ubåd er trængt ind i det svenske farvand. Under Den Kolde Krig var der gentagne gange sovjetiske ubåde i svensk farvand.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forening raser mod 'Luksusfælden':...
bt.dk
Her er det nye portræt af kronprins...
bt.dk
For snurrende kameraer: Deltager i TV...
bt.dk
Lang kø: Flere biler impliceret i uheld
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx