Af Ritzau - 10/11-16 15:49

Minister: Forsvaret har lært af jægerbogssagMinister: Forsvaret har lært af jægerbogssag

Flere forsvarschefer har forsøgt at begrænse soldaters ytringsfrihed. Minister afviser kulturproblem.

storybild

Tidligere forsvarschef Tim Sloth Jørgensen måtte forlade posten som forsvarschef efter blot et år på posten. Forsvaret har dog lært af jægerbogssagen, så der vil ikke være kulturproblemer at kæmpe med for den kommende forsvarschef, Bjørn Bisserup, siger forsvarsminister. (Billede: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen)

Torsdag er Bjørn Bisserup blevet udpeget til at være Danmarks næste forsvarschef.

Han kommer dermed til at efterfølge to tidligere forsvarschefer, som begge har haft svært ved at håndtere de danske soldaters ytringsfrihed.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) afviser dog, at der er tale om et kulturproblem i Forsvaret, som den nye forsvarschef skal arbejde med:

- Når man laver fejl, så lærer man også af dem. Og når jeg kigger ind i Forsvaret i dag, så ser jeg ikke noget kulturproblem. Jeg ser nogle enormt engagerede mennesker, siger Peter Christensen.

I 2009 måtte daværende forsvarschef Tim Sloth Jørgensen forlade posten efter den opsigtsvækkende jægerbogssag. Her forsøgte Forsvaret forgæves at stoppe offentliggørelsen af tidligere jægersoldat Thomas Rathsacks bog.

I Forsvarskommandoen gik man så langt som til at fabrikere og offentliggøre en dårlig arabisk oversættelse af bogen for at underbygge argumentet om, at den var interessant for terrorister.

Også den nuværende forsvarschef, Peter Bartram, har fået en offentlig reprimande i en sag om soldaters mulighed for at ytre sig.

I juni kritiserede Folketingets Ombudsmand i usædvanligt skarpe vendinger den nuværende forsvarschef for at true åbenmundede ansatte med fyring.

Ombudsmanden fastslog blandt andet, at Peter Bartram gik for langt, da han under et oplæg på Flyvestation Karup fortalte de ansatte, at de kunne forvente at blive afskediget for "direkte illoyale" ytringer om Forsvaret på de sociale medier.

- Når Forsvarets ansatte deltager i den offentlige debat som privatpersoner, er de i deres fulde ret til at være kritiske over for Forsvaret - også uden at skulle frygte en efterfølgende fyring, advarsel eller andre negative reaktioner, lød det fra Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen.

Han kaldte Peter Bartrams opførsel "meget kritisabel".

Spørgsmål: Du siger, at Forsvaret har lært af jægerbogssagen. Men det er ikke lang tid siden, at Peter Bartram fik kritik for at begrænse ansattes ytringsfrihed. Det er vel ikke tegn på, at man har lært lektien?

- Det var en lidt anden diskussion, siger Peter Christensen.

Spørgsmål: Begge sager handler om de ansattes ytringsfrihed. Jægerbogssagen handler også om en soldat, der ytrede sig ved at skrive en bog?

- Jeg har sådan set ikke mere at tilføje til den. Peter Bartram tog kritikken til efterretning, og derfor har jeg ikke mere at sige til det.

Spørgsmål: Hvad er din forventning til Bjørn Bisserup? Skal han tillade de ansatte at udtale sig også kritisk om forsvaret?

- Man har ytringsfrihed i Forsvaret som på andre arbejdspladser, så der er ikke noget nyt, siger Peter Christensen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Loch Ness-lignende dyr skyllet op på...
bt.dk
Sviende beskyldninger mod prins...
bt.dk
Formodet 'pakkebombe-mand' sprængte...
bt.dk
Sexpiger, afpresning og misbrug af 50...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx