Af - 15/10-16 22:46

Lars ræser på mountainbike gennem skoven: 'Det værste var dengang jeg brækkede ryggen'Lars ræser på mountainbike gennem skoven: 'Det værste var dengang jeg brækkede ryggen'

Hæsblæsende hobbyer hitter. Flere og flere danskere hopper op på mountainbikesadlen og ræser gennem uforudsigeligt, ujævnt og bumpende skovterræn. Og det er ikke altid ufarligt.

I videon oven for kan du se 13-årige Ferdinand Knudsen ræse gennem skoven på sin mountainbike. Video: Sophie Himmelstrup Se video i større format i vores videosektion Videoportal

Lars Torup er mountainbike-entusiast. Som en del af Dansk Mountainbike Klub hopper han flere gange om ugen op på sin mountainbike og ræser gennem Hareskovens bumpende og ofte mudrede terræn, hvor der både er stejle nedkørsler og hop ud over skrænter. Og det er bestemt ikke ufarligt.

Selvom Lars Torup er erfaren mountainbikerytter, så har han nemlig før oplevet, at jernhesten ikke altid vil som ham, og det ender nogle gange i et hårdtslående møde med jorden.

- Det værste jeg har været ude for var, da jeg for et par år siden brækkede ryggen. Jeg kørte på baghjulet og så faldt jeg bagover, fortæller han til metroxpress og tilføjer, at det faktisk ikke altid er den høje fart, der er skyld i ulykkerne, men derimod svigtende koncentration.

Han måtte efter det voldsomme uheld vente tre måneder, før han kunne ræse på sin mountainbike igen, men uheldet har på ingen måde påvirket mountainbike-entusiasmen.

Lars Torup er klar til eftermiddagens mountainbiketur i Hareskoven (Foto: Rikke Hollegaard).

Fællesskab der får hjertet til at pumpe
Farten og spændingen, der får hjertet til at pumpe ekstra hårdt, er nemlig det, der får ham til at suse gennem skoven flere gange om ugen.

Samtidig trækker det helt særlige sammenhold, der hersker i mountainbikeklubben. Og det er der mange, som har fået øjnene op for.

- Det fede ved det er, at man kommer ind i et fællesskab. Vores indtryk er, at det er blevet mere populært med årene. Vi kan blandt andet se det på de tællere, som vi har siddende på træerne i skoven. Der er kommet meget mere trafik, siger Lars Torup.

Mountainbikeholdet på vej ud i Hareskoven. De har lygter på cykelhjelmene, som de kan tænde, når mørket sænker sig over skoven. (Foto: Rikke Hollegaard).

Hæsblæsende hobby der ikke er helt ufarlig
Det er nemlig blevet populært at kaste sig op på mountainbikesadlen. De seneste tal fra Danmarks Idrætsforbund viser, at seks procent af danskerne - cirka 330.000 - er hoppet på den bredhjulede cykeltrend.

Til gengæld er den voksende mountainbike-entusiasme også at spore i skadestatistikkerne og fra skadestuen i Odense, som har et optageområde, der svarer til fem procent af Danmarks befolkning, viser den seneste opgørelse over antal af tilskadekomne efter uheld med mountainbike, at flere år for år kommer galt afsted.

- De, som opsøger de risikobetonede stier med stejle nedkørsler, ramper og lange hop skal være helt klar over, at det kan medføre førlighedstruende læsioner. Og at dette forekommer i Danmark i et markant antal, siger overlæge i Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital, Jens Lauritsen.

13-årige Ferdinand Knudsen med sin mor Katja Knudsen, der også kører på mountainbike. De kører dog ikke sammen, da der både er børne- og voksenhold. (Foto: Rikke Hollegaard).

Brækkede håndled og ribben
Lars Torup tilføjer dog, at de i Dansk Mountainbike Klub sjældent oplever, at der sker noget, som for alvor er farligt.

Men brækkede håndled eller ribben, er dog skader, som man eksempelvis kan risikere at erhverve sig, hvis man hopper op på sin mountainbike og suser rundt i skoven.

Det har en af mountainbikeklubbens unge medlemmer, 13-årige Ferdinand Knudsen, hvertfald erfaret.

- Jeg brækkede engang et ribben, fordi jeg kørte for hurtigt. Der gik faktisk flere uger før jeg fandt ud af, at det var brækket, fortæller han til metroxpress.

Metroxpress har givet Ferdinand Knudsen et Go Pro-kamera på, så du kan følge ham på sin mountainbiketur gennem Hareskoven. Denne tur var heldigvis uden brækkede ribben.

Danskere frygter det kedelige liv: Fylder hverdagen med vild action
Danskere frygter det kedelige liv: Fylder hverdagen med vild action

TV: Kravl med op i Tivolis højeste tårn - hvis du altså tør?
TV: Kravl med op i Tivolis højeste tårn - hvis du altså tør?

Ny ekstrem trend indtager hele Danmark
Ny ekstrem trend indtager hele Danmark

TV: 6-årige Elias er Danmarks yngste ninja og lister som en panter
TV: 6-årige Elias er Danmarks yngste ninja og lister som en panter

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx