Af - 23/06-15 11:10; Opdateret: 23/06-15 11:45

Pas på, når du popper: Disse microovns-popcorn er giftigePas på, når du popper: Disse microovns-popcorn er giftige

Der er farlige fluorstoffer i alle mikrobølge-popcorn i ny undersøgelse.

Bildstrecke im Grossformat »

De er billige og nemme at lave, hvis der skal hygges hjemme i stuen. Men ifølge Forbrugerrådet Tænk er det stort umuligt at købe popcorn til mikrobølgeovnen, uden at emballagen indeholder sundhedsskadelige fluorstoffer.

Det viser en ny test, som Forbrugerrådet har foretaget af ni forskellige pakker mikropopcorn. Her fandt man de problematiske stoffer i samtlige ni pakker.

Coop fjerner mikroovns-popcorn fra hylderne
Coop fjerner mikroovns-popcorn fra hylderne

I maj valgte COOP at stoppe salget af mikrobølgepopcorn i kædens butikker, fordi kæden ikke kunne tilbyde deres kunder popcorn uden sundhedsskadelige fluorstoffer.

- Vi ved ikke alt om disse stoffer. Men vi nok til at slå fast, at de ikke hører hjemme i fødevareemballage. Vi ser rigtig gerne, at flere butikker følger COOP’s eksempel og tager mikrobølgepopcorn af hylderne. På den måde kan de lægge pres på producenterne for at finde alternativer, indtil der forhåbentligt kommer et forbud mod disse stoffer i emballage, siger testansvarlig og projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Stine Müller, i en pressemeddelelse fra Forbrugerrådet Tænk.

RÅD: Spis ikke af pizzabakken!
RÅD: Spis ikke af pizzabakken!

Risiko for spontan abort
Et forskningsprojekt fra Syddansk Universitet viste tidligere i år, at visse fluorstoffer kan øge risikoen for spontan abort med helt op til 16 gange. Stofferne kan desuden være kræftfremkaldende og er mistænkt for at være hormonforstyrrende og forårsage fedme. De er samtidig meget svært nedbrydelige og ophobes derfor med tiden i både mennesker og miljø.

De sundhedsskadelige stoffer i emballagen har risiko for at ende i popcorn-skålen, viser tidligere undersøgelser. Varme og fedt giver nemlig fluorstofferne gode betingelser for at vandre over i popcornene under opvarmning i mikroovn

Så mange fødevarer har giftig emballage
Så mange fødevarer har giftig emballage

- Det er ikke den enkelte aften med mikroovns-popcorn, der er problemet. Men det bidrager til den samlede mængde fluorstoffer, som man udsættes for og øger dermed risikoen for sundhedseffekter. Så længe der ikke findes et alternativ uden fluor, anbefaler vi forbrugere at lade mikroovns-popcornene blive på hylderne, siger Stine Müller fra Forbrugerrådet.

Guide: 5 ting du ikke vidste, du kunne lave i din mikrobølgeovn
Guide: 5 ting du ikke vidste, du kunne lave i din mikrobølgeovn

LÆS OGSÅ: TV: Vaccinedebatten fortsat: Min søn brugte mikroovn og blev homo

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx