Af Ritzau - 22/11-16 04:14; Opdateret: 22/11-16 09:13

Østergaard rystet over Danmarks manglende asylindsatsØstergaard rystet over Danmarks manglende asylindsats

Radikales politiske leder, Morten Østergaard, frygter flygtningekaos, hvis Grækenland svigtes i asylarbejdet.

storybild

Radikale Venstres Morten Østergaard er rystet over, at Danmark ikke bidrager med fagfolk til de græske myndigheders arbejde med at screene de flygtninge og migranter, der har taget turen fra Tyrkiet. (Billede: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson)

Ukontrollerede flygtningestrømme kan igen blive virkeligheden, når Danmark og andre EU-lande ikke sender eksperter til Grækenland for at hjælpe med at screene de flygtninge og migranter, der kommer.

Sådan lyder reaktionen fra Morten Østergaard, politisk leder for De Radikale og medlem af Udenrigspolitisk Nævn, på Berlingskes historie om, at EU-lande ikke bidrager til de græske myndigheders håndtering af flygtninge.

- Jeg er rystet over et så massivt svigt fra Danmark og andre EU-lande. Det er jo aftalen med Grækenland og Tyrkiet, der gør, at der er kommet mere kontrollerede forhold i håndteringen af flygtninge.

- Hvis man svigter den aftale, så er der ingen grund til at tro, at den orden, der trods alt er kommet nu, vil vare ved. For der er grænser for, hvad Grækenland kan håndtere alene, lyder det fra Morten Østergaard.

EU's asylkontor Easo, som hjælper de græske myndigheder med at screene flygtninge og migranter, har kun fået halvdelen af de fagfolk, det skal bruge.

- Det er slet ikke holdbart, siger José Carreira, direktør for Easo, til Berlingske.

Danmark er et af de EU-lande, der slet ikke bidrager til Easos screening og asylarbejde i Grækenland.

Morten Østergaard vil nu tage problemet op i Folketinget til spørgetime tirsdag.

- Jeg synes, at regeringen skylder svar på, hvorfor al den snak om de ydre grænser tilsyneladende ikke fører til, at Danmark smøger ærmerne op og tager del i den fælles opgave, det er at håndtere Europas flygtninge, siger han.

Udlændinge- og Integrationsministeriet bekræfter, at Udlændingestyrelsens i alt 13 udsendte i Grækenland blev trukket hjem i juni efter kun et par måneders udstationering.

Et fremtidigt bidrag til Easo vil blandt andet afhænge af den løbende sikkerhedsvurdering, har ministeriet oplyst til Berlingske.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Motorcyklist sendt til traumecenter...
bt.dk
Tusindvis af pendlere tages som...
bt.dk
Løkke i ny dobbeltrolle: Erhvervsfond...
bt.dk
Nyt menukort skræmte kunderne væk fra...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx