Af - 12/06-14 07:54; Opdateret: 12/06-14 10:06

Børnerådet: Forbyd druk-reklame i Reality-TVBørnerådet: Forbyd druk-reklame i Reality-TV

Det skal være forbudt at vise druk af alkoholmærker i tv-programmer som Paradise Hotel og sport samt at ryge eksempelvis Prince i tv-serier som Borgen, foreslår Børnerådet i et høringssvar til de nye markedsføringsregler.

storybild

Druk og rygning på tv skal reguleres for at beskytte unge, mener Børnerådet i forslag til ændring af markedsføringsreglerne. (Billede: Anthon Unger, Polfoto)

Det skal være forbudt at vise druk i reality-tv og sport samt at ryge i tv-serier som ‘Borgen’, foreslår Børnerådet
i et høringssvar til de nye markedsføringsregler.

Du skal ikke længere kunne se uhæmmet druk af Bacarardi Breezers i ‘Sommer i Sunny Beach’, skuespillere, som pulser smøger i ‘Borgen’, og sportsfolk, som fejrer en sejr ved at sprøjte champagne og drikke et dusin Tuborg.

Ciano vandt ‘Et Ton Cash’: Slut med reality
Ciano vandt ‘Et Ton Cash’: Slut med reality

Her er 'Knaldperlens' højdepunkter fra Reality Awards
Her er 'Knaldperlens' højdepunkter fra Reality Awards

Børnerådet kræver i et høringssvar til Forbrugerombudsmanden om markedsføring til børn og unge, at der bliver lavet regler mod sportsfolk, skuespillere og reality-stjerner, der ryger og drikker ting med etiketter på tv.

Næstformanden i Børnerådet, Lisbeth Wilms, peger på, at de mange reality-programmer virker som indirekte reklame for alkohol og tobak:

- Vi er modstandere af den voldsomme eksponering af alkohol i nogle reality-programmer rettet mod unge, som ‘Paradise Hotel’, og at vi skal se sportsfolk på tv, der drikker, efter at de har vundet en kamp.

Danske unge har Europas største alkolholforbrug ifølge Sundhedsstyrelsen – 15-16-årige drikker dobbelt så meget alkohol som en gennemsnitsung. Mange unge har skoddet smøgen – men hver 10. ung i 8.-9. klasse ryger fortsat.

- Nu har vi fået advarsler på cigaretpakker – så bør tv-stationer også overveje, hvad de sender, og hvordan det påvirker de unge, der ser det, siger Lisbeth Wilms.

Ifølge Børnerådet er det allerede forbudt at sende tv, der viser folk som drikker og ryger til børn og unge ifølge et EU-direktiv. Ingen danske tv-kanaler følger det dog, mener rådet, der derfor ønsker klarere regler.

Læs ekspertens gode råd til dumme realitystjerner
Læs ekspertens gode råd til dumme realitystjerner

TV3s pressechef Søren Hedman forstår glimrende Børnerådets synspunkter.

- Vi sender fra England og er underlagt skrappe engelske regler, der forbyder sex, grimt sprog og for meget alkohol før klokken 21. En del af programmet går jo også ud på at vise de tømmermænd og moralske skrupler, der fører med alkoholen, siger han.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx