Af - 24/03-14 11:02; Opdateret: 24/03-14 14:01

Fejl på pakkerne: Patienter får forkerte piller med hjemFejl på pakkerne: Patienter får forkerte piller med hjem

Der sker fejl hos hver 14. patient, der får piller med hjem i dosispakninger, viser ny rapport. Nogen fik andres medicin, andre slet ingen

storybild

Der er rod med pillerne hos hver 14. der får medicin med hjem, viser ny undersøgelse. Nogle gang får man andre patienters medicin, nogle gang får man slet ikke den medicin, som man skal have. (Billede: Dalhoff Casper)

Der er et stort rod med de pillepakker, som patienter får med hjem.

På et år har myndighederne fået 4.448 indberetninger om utilsigtede hændelser med dosisdispenseret medicin, viser en rapport fra Patientombuddet, der registrerer indberetninger om fejl i sundhedsvæsenet for at folk skal lære af deres fejl.

Da kun 62.712 patienter i 2012 fik dosisdispenseret medicin, der er piller, som man får færdigpakket til en periode, så var den gal hos hver 14. patient.

108 gange blev pillerne givet til den forkerte patient, 103 fik forkert medicin og 2.157 fik enten medicinen i forkert dosis, til en forkert tid eller fik slet ikke medicinen.

“Der er en del problemer i administrationen af medicinen, hvor medicinen udleveres til og indtages af patienten. Der er også problemer, når en patient flytter rundt i sundhedssystemet. Her er der stor risiko for at kommunikationen svigter,” forklarer Pia Knudsen fra Patientombuddet, der står bag undersøgelsen.

49 patienter fik dødelige eller alvorlige konsekvenser af medicinfejlene, viser undersøgelsen. Det skal dog med, at to ud af tre ikke fik men af hændelserne.

Det meste medicin bliver maskinpakket på ni apoteker. Apotekerne forklarer, at de fleste fejl bliver lavet af de mennesker, der giver medicinen til patienterne.

“Hele sundhedssektoren skal selvfølgelig lære af de fejl, der sker, men konklusionen er, at dosispakket medicin er en langt sikrere måde at dosere medicin på end manuel dosering,” siger sundhedsfaglig direktør i Danmarks Apotekerforening, Birthe Søndergaard.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx