Af - 27/04-15 14:55; Opdateret: 27/04-15 15:12

TV: Er det upassende at få et godt grin over denne video?TV: Er det upassende at få et godt grin over denne video?

En artikel på mx.dk startede en heftig debat på Facebook, hvor flere anklagede den for at gøre grin med transkønnede. Journalisten bag artiklen taler her med både komiker og en transpolitisk talsperson, om hvor grænsen egentlig går.

Her er den omdiskuterede video. Stem længere nede i artiklen, om du synes, den er upassende. Se video i større format i vores videosektion Videoportal

Det er en helt almindelig søndag på metroxpress-redaktionen. Som social medie redaktør får jeg i mit feed øje på en populær prank-video. Den viser en lyshåret strandbabe, der spørger mænd på stranden, om de vil smøre hendes ryg ind i solcreme.

Før fyren i videoen opdager, hvad kvinden 'gemmer på'.

De tager gladeligt imod ‘opgaven’. Men stemningen skifter fuldstændigt, da strandbaben vender sig om og afslører, at hun har det, der lader til at være en penis i sin bikini-underdel. Mændene flygter ganske enkelt væk.

En kollega har også set videoen, og vi klukker sammen over mændenes reaktion.

Vi laver historien helt kort og bringer den på mx.dk, hvor den stryger til tops på vores ‘Mest læste’-liste.

"Afsløringen" af hvad kvinden har i sin bikini-underdel ser ikke ud til at begejstre manden.

Mere tænker jeg ikke over det, før den første af foreløbigt tre klager ender i min indbakke på metroxpress’ Facebook-side.

“Jeg synes virkelig det er lavt og uvidende at bringe sådan en transfobisk prank,” skriver en læser.

Læseren og jeg skriver frem og tilbage. For jeg undres oprigtigt over, at videoen skulle være stødende.

“Et af de helt store problemer er, at det åbenbart stadig er ok at gøre nar af transkønnede. Det viser I befolkningen. Det ville I jo ikke synes var okay i forhold til for eksempel handicappede eller hjemløse, der også er socialt udsatte grupper,” uddyber læseren.

En anden klage lyder:

Det diskriminerer transpersoner - en minoritet, der i forvejen har det svært. Hvis ikke I forstår, hvad jeg mener, fordi I måske ikke selv har sat jer ind i de vilkår, transkønnede er udsat for, så kan I prøve at lave negertesten. Forestil jer at mændene finder ud af, hun er en neger, idet hun vender sig om - bliver forskrækkede og går. Er det sjovt?
Problemet består også i at den jævne danske befolkning er så udvidende omkring transkønnethed, at mange synes det er sjovt. Videoen bakker det snævertsynede perspektiv op. Synes I det er okay?

Jeg vil ærlig talt gerne til bunds i sagen. Og det giver et stik i mig, inden jeg skal sove søndag aften. Kunne jeg have grebet det anderledes an?

Mandag tager jeg fat i LGBT Danmark (Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner), hvor jeg spørger Linda Thor Pedersen, der er transpolitisk talsperson, om hun er stødt over min artikel.

- Nej, jeg finder den ikke stødende, er svaret.

- Jeg har svært ved at koble humoren i videoen sammen med transkønnede. Sådan opfatter jeg den slet, slet ikke.

Hun kan dog godt give bud på, hvorfor videoen kan forarge, selv om hun ikke selv opfatter den som omhandlende transpersoner.

- Det at være transkønnet indebærer en række udfordringer. Og når man opfatter, at andre gør grin med det, kan jeg godt forstå, at folk kan føle sig ramt.

Linda Thor Pedersen tror ikke at forargelsen over video og artikel er en generel tendens blandt transpersoner.

- Jeg tror ikke generelt, den her video støder transkønnede. Der tror jeg, at langt de fleste har humor og kan se det morsomme i den.

Jeg spørger Linda Thor Pedersen, om jeg skulle have skrevet et afsnit om hensyn til transkønnede ind i artiklen.

- Det synes jeg helt ærligt ikke. At begynde at skrive noget ind om transpersoner i denne her sammenhæng ville jo netop gøre det til et problem. Jeg kan helt ærligt ikke se et problem i den artikel, det kan jeg ikke, siger hun.

Nikolaj Stokholm ses her til venstre. Til højre kollegaen Ruben Søltoft.

Men hvor langt kan man så egentlig gå, når det handler om humor med minoriteter som emne? Jeg ringer op til komiker Nikolaj Stokholm, der spiller Øland i tv-serien ‘Sjit Happens’. Han siger selv, at han ikke har nogen grænser, når det kommer til humor.

- Publikum sætter derfor grænsen for mig, når de ikke griner. Men der er jo nogle ting, der er svære at berøre, og derfor handler det for mig som komiker hele tiden at danse på grænsen. Så jeg hele tiden udfordrer publikum og rykker dem.

- Jeg bliver da glad, når jeg hører, at der er blevet lavet en video, der forarger nogen - og som andre har grinet af. For så ved man, at der bliver danset på grænsen, siger Nikolaj Stokholm.

Er der godt materiale i socialt udsatte, handicappede og transkønnede?

- Ja er du vanvittig. Helt vildt. Fordi det er tabuer. Jeg skal sige det, som folk ikke vil tænke. Og det er det, folk griner af. Så selvfølgelig vil jeg da også lave kæmpe-grin med transkønnede. Det handler bare om at gøre det på en måde, så man griner af det og ikke bliver sur på mig, lyder det fra komikeren.

Så er vi til vejs ende i artiklen. Jeg ved, at jeg ikke har skrevet min sidste prank-artikel - og heller ikke min sidste artikel om transkønnede.

Blev vi ikke allesammen klogere på grænserne her?

Og nu hvor jeg har din opmærksomhed. Her er tre gode råd, når du møder transkønnede

- Brug ordet transkønnet og ikke ordet transseksuel, som for nogle kan virke stødende

- Brug det køn som folk ønsker at blive tiltalt som

- Respekter hvis transpersonen ikke ønsker at snakke om at være transkønnet. Det betyder dog ikke, at man ikke må spørge. For det skal heller ikke være tabu.

Kilde: Linda Thor Pedersen, LGBT Danmark

Michelle var en mand: Derfor er det vigtigt at stå frem som transkønnet
Michelle var en mand: Derfor er det vigtigt at stå frem som transkønnet

Facebook giver dig fuld kontrol: Hvem er du?
Facebook giver dig fuld kontrol: Hvem er du?

Test: Ville du kigge efter en transkønnet?
Test: Ville du kigge efter en transkønnet?

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx