Af Trina Nielsen - 24/04-18 22:21; Opdateret: 26/04-18 09:56

Unge sender talebeskeder i stedet for tekstUnge sender talebeskeder i stedet for tekst

Når de unge vælger tekstbeskederne fra og i stedet sender indtalte beskeder til hinanden, så er det fordi talesproget er en bedre udtryksform, mener forsker i sociale medier.

storybild

Tekstbeskeder kan hurtigt avle misforståelser, og flere migrerer derfor fra tekst over til tale, når de kommunikerer med vennerne.

Besked-apps som Facebook Messenger, WhatsApp og WeChat introducerede alle den såkaldte 'voice memo'-funktion tilbage i 2013, og i de seneste år er det stort set blevet normen at kommunikere på denne måde i lande som Kina og Brasilien.

I Danmark er flere og flere især unge også begyndt at tage tendensen til sig - og det er ikke overraskende, mener kommunikations- og medieforsker ved Roskilde Universitet Mads Kæmsgaard Eberholst. Han fortæller, at talebeskederne fungerer som en tidsuafhængig walkie-talkie:

»Det betyder, at man kan udtrykke sig med alle de nuancer, der ligger i talesproget, som man ikke finder i skriftsproget. Mange unge prøver at gøre op med skriftsprog for eksempel ved brug af emojis, som har udviklet sig til at være et sprog i sig selv. Så på den måde kan man sige, det er en forventelig udvikling.«

Ifølge ham fungerer talebeskederne godt for de unge, fordi deres interne kommunikation gerne skal gå så hurtigt som muligt. Og derudover er skriftsprog i sig selv enormt fattigt:

»Noget så simpelt som at lægge tryk på ord kan man ikke - og så virker ironi og humor enormt dårligt på skrift. Der er mange ting, der taler for, at talesproget er en meget bedre udtryksform.«

Men hvorfor taler de så ikke bare i telefon med hinanden? Det er der ifølge sprogforsker ved Syddansk Universitet Marianne Rathje en forklaring på.

»De har kontrol over samtalen, de kan sende en talebesked, når det passer dem, og de bestemmer, hvor lang tid det skal vare. Det er jo nærmest blevet et overgreb i dag, hvis der er nogen, der ringer, uden man har aftalt det på forhånd,« siger hun.

Hun synes, det er positivt, at de unge går tilbage til at tale sammen igen.

»Det viser, at vi vender tilbage til samtalen i stedet for beskederne. Men på en mere kontrolleret måde. For dem, der er bange for teknologisering af samfundet, må det være en lettelse,« siger hun.

 


»Der er undersøgelser, der viser, man unge ikke nødvendigvis bliver dårligere til at kommunikere på skrift, men at de kommunikerer på en anden måde. Kunsten er også at kunne skelne mellem situationer og anerkende, man ikke bare kan henvende sig til sin bankrådgiver på den platform, selvom det ville være smart«

- Mads Kæmsgaard Eberholst, kommunikations- og medieforsker ved Roskilde Universitet


16-årige Isabella: “Det går for langsomt at skrive”

 

16-årige Isabella Olivia Storm, der til daglig går i 9. klasse på Kildegård Privatskole kommunikerer gennem talebeskeder med sine jævnaldrende hver dag - og har gjort det lige siden, funktionen kom frem.

»Jeg er i kontakt med omkring 10-20 forskellige personer om dagen over Messenger, og lidt under halvdelen af dem, sender jeg talebeskeder til,« siger hun.

Privatfoto: Isabella Olivia Storm

Isabella Olivia Storm fortæller, at de fleste af hendes venner benytter det.

»Det er bare nemmere, fordi det går for langsomt at skrive. Og så er det nemmere at kommunikere, fordi man let kan misforstå ting, hvis man bare skriver det. Det er sværere at misforstå, når man kan høre den måde, personen siger det på,” siger hun og fortsætter:

»Når man er ironisk, kan det misforstås over en besked, og det kan det ikke, hvis man kan høre personens tonefald«

Selvom hun fortæller, at hun egentlig ikke kan se nogle ulemper ved talebeskederne, er det alligevel ikke alle, hun sender dem til.

»Hvis det er nogen, jeg ikke kender så godt, så ville jeg synes, det var underligt at sende en talebesked. Men til mine veninder gør jeg det altid,« siger hun.

Hvordan sender jeg en taleoptagelse på Messenger? (via Facebook)

Du kan sende en taleoptagelse på Messenger. Når du har sluppet knappen Optag, sendes din besked straks. Du kan annullere optagelsen ved at skubbe fingeren væk fra knappen Optag, før du slipper den.

Sådan sender du en taleoptagelse via Facebook Messenger på iPhone:

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Drama på Amalienborg Slotsplads under...
bt.dk
Rose fik et opkald, hun ikke skulle...
bt.dk
Officielt: FCK præsenterer ny spiller
bt.dk
Eksperter jubler over Kronprinsessens...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx