Af - 24/06-16 10:38

Ny lov skal sikre mere tilsyn med læger, der omskærerNy lov skal sikre mere tilsyn med læger, der omskærer

Muslimer indberetter sjældent selv, når omskæringer går galt. Ny lov øger kontrol og gør det lettere at tage autorisa-tion fra læger, der sjusker

storybild

(Billede: Scanpix)

Der kommer mere kontrol med læger, der skærer forhuden af små drenge.
Metroxpress kunne i sidste uge fortælle, at lægen Said El-Batran har åbnet omskæringsklinik i Odense, selv om han fire gange har fået kritik for lægefejl, og to patienter er døde.

»Han er ikke et ubeskrevet blad hos os – vi har tidligere haft ham under skærpet tilsyn,« siger chefen for embedslægerne i Syddanmark, Henrik L. Hansen.
Hovedparten af de 1.000-2.000 omskæringer i Danmark foretages af muslimer – og den gruppe klager sjældent til sundhedsvæsenet, siger han. Først når det går galt, hører de om lægerne, der omskærer.

Nu skal der mere kontrol med området. Et flertal i Folketinget har for nylig vedtaget en ny tilsynslov.

»Den giver os langt større muligheder for at føre tilsyn på det her område og giver os langt større muligheder for at gribe ind. Det kan være i form af, at vi kan indskrænke helt eller delvist lægers autorisation,« siger han.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) skriver i en kommentar, at de ‘efterfølgende har ændret tilsynet, så det fremover bliver risikobaseret’.

‘Det gælder også på det her område, hvor meget tyder på, at der kan være behov for en styrket indsats,’ skriver hun.

Mindst 11 læger omskærer drenge i Danmark – ni af dem blev politianmeldt sidste år for ikke at have indberettet det til Landspatientregisteret.

Oven i det foregår der omskæringer på køkkenborde af amatører. Sidste år blev en mand i Aarhus dømt tre måneders fængsel og for anden gang for kvaksalveri for at omskære børn, efter en baby var indlagt med alvorlig blodforgiftning. De sager hører ifølge Embedslægen under politiet.


LÆS OGSÅ: Forening hængte omskæringsoffer ud: Nu tager de afstand fra sig selv

LÆS OGSÅ: Minister grilles: Kaldte omskæring menneskeret

LÆS OGSÅ: - Jeg ville ønske, jeg kunne gøre det om

LÆS OGSÅ: Den danske regering til FN: Menneskeret at omskære drenge

LÆS OGSÅ: Forældre risikerer straf for omskæring af to døtre

LÆS OGSÅ: To patienter døde: Nu omskærer han børn

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx