Af - 01/03-16 04:00; Opdateret: 01/03-16 10:17

Amnesty: Læger ydmyger transkønnedeAmnesty: Læger ydmyger transkønnede

En ny rapport fra Amnesty dokumenterer, hvordan transkønnede oplever mødet med det danske sundhedssystem som ydmygende og grænseoverskridende.

Bildstrecke im Grossformat »

Ydmygende spørgsmål som Tænker du på dine forældre når du onanerer? Mistro og intimiderende spørgsmål til skizofreni, psykopati og personlighedsforstyrrelser, er hverdagskost for transkønnede, der behandles på Sexologisk Klinik i København.

Sådan lyder anklagerne fra Amnesty International, som i dag udgiver en rapport, hvori 21 transkønnede beretter om deres møde med sundhedssystemet.

Danske kendte: Dem ville vi være, hvis vi skulle skifte køn
Danske kendte: Dem ville vi være, hvis vi skulle skifte køn

25 årige, transkønnede, Elvin Pedersen Nielsen, deler kritikken:

- For mange af os har den hårdhændede og mistænkeliggørende psykiatriske udredningsproces betydet, at vi har måttet gå til psykolog bagefter for at komme os.

For kampagneleder hos Amnesty, Helle Jacobsen, har det været 'chokerende' at lytte til, hvad de transkønnede havde at fortælle.

Transkønnet smidt ud af skønhedskonkurrence: Havde det forkerte køn
Transkønnet smidt ud af skønhedskonkurrence: Havde det forkerte køn

- Nogle af spørgsmålene, som stilles på Sexologisk Klinik, er så grænseoverskridende, at det er en krænkelse af privatlivet. Men de transkønnede føler, de er nødt til at svare alligevel, fordi de er bange for, at det ellers stiller deres sag dårligere, udtaler Helle Jacobsen, der er kampagneleder i Amnesty.

Ifølge Helle Jacobsen skyldes problemerne blandt andet, at transkønnethed kategoriseres som en psykisk lidelse, og Amnesty opfordrer derfor til, at transkønnethed fjernes fra listen over psykiske lidelser.

Lektor ved Roskilde Universitet, Karen Sjørup, er enig:

- Det er på tide, at det danske samfund anerkender, at de ikke er psykisk syge, og det ville bestemt klæde Danmark at gå foran i denne sag, for at WHO ikke har godkendt en fjernelse er ingen undskyldning.

Men det kan ikke bare lade sig gøre, så længe transkønnede har et ønske om behandling, forklarer afdelingschef i Sundhedsdatastyrelsen, Karen Marie Lyng, som oplyser, at alle behandlinger i sundhedsvæsnet kræver en diagnose.

Transkønnet tog selfie hver dag i tre år for at vise sin vilde forvandling
Transkønnet tog selfie hver dag i tre år for at vise sin vilde forvandling

- Af samme grund var det nemt at fjerne homoseksualitet fra diagnoseklassifikationent, men så længe transkønnede har et behandlingsønske, kan vi ikke bare fjerne diagnosen. Men vi har foreslået , at vi kan gøre det samme, som man gør i Sverige, hvor vi knytter en note til transkønnethed, der gør det klart, at der er tale om diagnose for en tilstand, der kræver kønsmodificerende behandling.

Vicedirektør ved Sexologisk Klinik, Peter Treufeldt, beklager kritikken af udredningsforløbene, som han vil undersøge. Men siger også, at spørgsmål til seksualitet og mental sundhed er nødvendige:

- Undersøgelserne kan ende med, at raske kønsorganer skal opereres væk. Derfor er det selvfølgelig også relevant at vide noget om seksuallivet. Vi skal også være sikre på, at ønsket om at skifte køn ikke skyldes psykisk sygdom, for operationerne kan det ikke laves om.

Nedenstående billede viser, hvordan transpersoner opfatter vejen til at få behandling.

Kilde: Amnesty

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

41-årige Niklas havde succes, men gik...
bt.dk
Mor til barn på 19 måneder: 'Hvorfor...
bt.dk
Se billedet: Martin Henriksen...
bt.dk
Opsigtsvækkende vidneudsagn i retten:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx