Af - 16/01-14 12:08; Opdateret: 16/01-14 13:10

EU vil forbyde de tynde plastikposerEU vil forbyde de tynde plastikposer

ET flertal i Europaparlamentet har nu besluttet, det skal være slut med tynde, billige, men stærkt forurende letvægtsposer.

storybild

Plastikposer svømmer i land på Svalbard, 600 kilometer fra Nordpolen. (Billede: Arkiv)

Inden 2020 skal det være umuligt at få udleveret én af de tynde plastikposer, som man typisk kan få udleveret i en kiosk, grønthandler og i mindre købmandsforretninger.

Et flertal af Europaparlamentets politikere er nu så bekymrede over de tynde poser på under 0,05 milimeter på grund af deres forurening af oceanerne, at et flertal har besluttet, at poserne skal forbydes.

- Poserne, som er så lette, at de nemt bæres med vindene ud i havet, indeholder skadelige kemikalier, som forurener og er fare til fiskene og hele havmiljøet, forklarer Vanya Veras, generalsekretær fra Affaldsorganisationen, Waste Europe til EurActiv.

Også i plastikindustrien hilser man forbudet velkomment:

- Plastik er alt for vigtig en ressource til,at den skal smides væk på denne måde, siger Karl Foerster, administrerende direktør for PlasticEuropa.

EU kommissionen vurderer, at hver EU borger bruger 200 plastikposer om året, 180 er af den tynde slags. I Danmark og Finland er forbruget af de tynde poser dog betydeligt lavere på grund af afgifter og oplysning, nemlig kun fire om året sammenlignet med for eksempel 466 i Poland, Portugal og Slovakiet ifølge Margrete Auken, europaparlamentariker for SF:

- At forbyde de her engangsposer er lavthængende frugter, når det handler om unødvendigt plastikspild og deres betydning for miljøet. Og vi ved jo fra Danmark, at lovgivning effektivt kan reducere forbruget, siger hun.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Her er danskerne stået op til flere...
bt.dk
Køkkenets store bakteriebombe: Næsten...
bt.dk
Brand i restaurant: Flere brandvogne...
bt.dk
Ronaldo lavede utroligt væddemål for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx