03/03-15 23:22

Selvmordsklinik opfordrer klienter til at tieSelvmordsklinik opfordrer klienter til at tie

Klinik, som er en del af organisation, der arbejder for at legalisere assisteret selvmord globalt, opfordrer personer til at tie.

storybild

(Billede: Polfoto)

Hold det hemmeligt for din læge og dine plejere. Det er beskeden til de mennesker, der har betalt for at begå assisteret selvmord hos den schweiziske læge Erika Preisig, der sammen med sin mand driver selvmordsklinikken Eternal Spirit i Basel i Schweiz, skriver Kristeligt Dagblad.

Avisen har fået adgang til det brev, som sendes til udlændinge, der ønsker at rejse til Schweiz for at få hjælp til at dø. I brevet lyder det blandt andet:

- Vær meget forsigtig med, hvor meget omkring dine planer, du involverer din læge eller plejere i. Du har ret til at få en kopi af din sygejournal uden at forklare dig, men selv hvis du har et godt forhold til din læge, er det bedre, at du ikke afslører dine intentioner, før du har modtaget journalen.

Eternal Spirit er en del af organisationen Lifecircle, der arbejder for at legalisere assisteret selvmord globalt.

Lifecircle har i alt 700 medlemmer. 50 af dem stillede sig i 2014 i kø til et assisteret selvmord hos Eternal Spirit.

Siden 2011 har Eternal Spirit hjulpet 120 mennesker til at begå assisteret selvmord, oplyser Erika Preisig. Herunder 15 briter, men også nordmænd og svenskere. Endnu har ingen danskere taget rejsen til Eternal Spirit, mens fem danskere har begået selvmord med hjælp fra søsterklinikken Dignitas. Et assisteret selvmord hos Eternal Spirit beløber sig til omkring 80.000 kroner.

Erika Preisig forklarer over for Kristeligt Dagblad ordlyden i brevet med, at praktiserende læger ifølge medlemmer af Eternal Spirit har tilbageholdt patienternes sygejournaler, fordi lægen frygtede, at journalen skulle bruges i forbindelse med et assisteret selvmord.

- Lægerne kan endda finde på at indlægge deres patienter på en psykiatrisk afdeling for at redde dem fra sig selv. Det er det værste, der kan ske med en uhelbredeligt syg person, ikke at blive respekteret i ens ønske om at ende sin lidelse. En indlæggelse på en psykiatrisk afdeling gør lidelsen så meget værre, men det er, hvad jeg har set med medlemmer. De er blevet indlagt, hvis de har forsøgt at begå selvmord, siger Erika Preisig.

Ole Hartling, der er ledende overlæge ved Vejle Sygehus og tidligere formand for Det Etiske Råd, har svært ved at forestille sig, at en samtale om selvmord mellem læge og patient i Danmark ville føre til indlæggelse på en psykiatrisk afdeling. Og hele hemmeligholdelsen omkring et assisteret selvmord tager han skarpt afstand fra.

- Hvis det er så godt, smukt og humant, som selvmords-klinikkerne lægger op til, hvorfor skal det så holdes hemmeligt? Det kan ikke være rigtigt. Hemmeligholdelsen hindrer jo også, at man som læge eller plejer kan træde til og stå det trængte menneske bi. I stedet burde man kunne hjælpe i fortvivlelsen. Træffer man et valg om at begå selvmord, er det aldrig noget, man gør i en overskudssituation. Her er tale om mennesker, der føler sig til overs, og nu bliver de bedt om ikke at kontakte deres medmennesker. Det er en yderlige isolation, og der er en råhed i det, som er svær at komme udenom, siger Ole Hartling.

I Danmark er det på ingen måde muligt for en praktiserende læge eller anden instans at forhindre patienter adgang til deres sygejournal. Den kan eksempelvis tilgås via internettet.

Formand for Kristelig Lægeforening, Ellen Kappel-gaard, frygter, at Eternal Spirits praksis skyldes, at folkene bag ikke ønsker, at myndighederne får nys om deres praksis.

- Som læger har vi jo en pligt til at undersøge, om en patient eksempelvis er syg, deprimeret, eller om der er andre ting, de skal hjælpes i. Med denne praksis er man som læge forhindret i at støtte op om alternativer. Jeg bliver mere og mere ked af det menneskesyn hos selvmordsklinikker, hvor man ikke tillægger livet en værdi i sig selv.

Det har trods gentagne henvendelser ikke været muligt at få Erika Preisigs svar på kritikken.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Finn blev mistænkt i Emilie...
bt.dk
Borgmester skyder københavnsk Formel...
bt.dk
Trappevasker arbejdede sig op som en...
bt.dk
Mourinho fik kritik for Champions...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx