Af Asser H. Pelle/Experimentarium - 10/09-13 09:00; Opdateret: 20/09-13 15:01

Store løg kan gøre mænd til dårlige fædreStore løg kan gøre mænd til dårlige fædre

Testiklernes størrelse har indflydelse på, hvor god en far man er, viser ny forskning.

storybild

Kvinder skal nok lige tjekke størrelsen af mandens testikler, hvis de vil vide, om de har fundet en omsorgsfuld partner. (Billede: Polfoto)

Jo større testiklerne er hos mænd, jo svagere er deres faderlige omsorgsgen. Det antyder ny amerikansk forskning fra Emory Universitetet i Atlanta.
Her undersøgte man størrelsen på testiklerne hos 70 mænd, der havde småbørn. Derudover foretog man tests af hjerneaktivitet og adfærd hos mændene.

- Det er et interessant studie. Ofte forklarer man mænds indsats i børneopdragelse med sociale eller kulturelle forhold. Her viser det sig, at mænds biologi i højere grad er med til at bestemme, hvordan de opfører sig over for deres børn, fortæller Peter Kjærdgaard, der er professor i evolutionsstudier ved Aarhus Universitet.

LÆS OGSÅ: Skar testiklerne af - en time før bryllup

Jo større testikler er, jo mere testosteron og jo flere sædceller producerer man. Så hvis det fædres omsorg påvirkes af testikelstørrelsen, tyder det på, der også er en evolutionær krig i gang, når det gælder mænds testikler.

- Vi har jo at gøre med to konkurrerende parringstrategier. En, der handler om at få så mange børn som muligt, og en, hvor det handler om at passe så godt på sine børn som muligt. Ingen af dem er tilsyneladende blevet favoriseret i evolutionen,« siger Peter Kjærdgaard.

LÆS OGSÅ: Ups! Lægen skar i forkerte testikel

De konkurrerende strategier er også interessant for, hvordan vi opfører os rent seksuelt, da det underbygger en anden teori.

- Andre studier viser også, at jo større testikler man har, jo større tendens har man til at have flere partnere og være utro. Så det passer også godt ind på det mønster, vi ser med de her nye resultater, fortæller Peter Kjærdgaard.

Spørgsmålet er nu, helt præcist hvorfor testiklerne udvikler sig på den her måde, og hvorfor de har den her betydning for den faderlige omsorg.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

I smerter før storstilet arrangement:...
bt.dk
Voldsom brand hærger strandkro: 'Der...
bt.dk
Blev enkemand som 38-årig: Nu er...
bt.dk
Kongehuset uddyber problemer før...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx