Af - 04/06-16 15:16

Zoos dyr på slankekur: Et dyr har måske fået en spiseforstyrrelseZoos dyr på slankekur: Et dyr har måske fået en spiseforstyrrelse

For et år siden kunne metroxpress fortælle, at flere dyr i Zoologisk Have i København var blevet for fede og skulle på slankekur. Nu fortæller Zoo, at ét dyr blev FOR tyndt.

Bildstrecke im Grossformat »
Oposummen tilhører ikke et af de store dyr i Zoologisk Have. Tine Mangart Søland fortæller, at det er farligere at sætte små dyr på slankekur end de store, da et lille dyr hurtigt kan tabe sig i forhold til sin egen krospsvægt. - Eksempelvis går der lang tid, før slankekuren batter noget hos elefanterne, siger Tine Mangart Søland. Det er dog ikke altid let at få målt, om et dyr er for tykt eller tyndt. Tine Mangart Søland fortæller nemlig, at ikke alle dyr kan vejes. Det skyldes, at dyrene enten ødelægger vægten, når den bliver sendt ind i anlægget, eller også er de ikke trænet til at stå stille på vægten. Det er især de dyr, der ikke kan tages ud af anlæggene, såsom løver og tigre, som er besværlige at veje. Nogle dyr bliver også decideret stresset af at blive vejet. Det gælder eksempelvis fuglene. Sidst metroxpress skrev om dyrenes madvaner i Zoologisk Have i København, var Tine Mangart Søland og hendes kollega en anelse træt af okapien. Den var blevet kræsen, og gad ikke spise noget. I dag har dyret det dog ualmindeligt godt. Den spiser, hvad dyrepasserne giver den. Læs om den besværlige okapi i artiklen her. - Typisk når vi sender dyr på slankekur, giver vi dem mindre af det mad, de plejer at få. De finder ikke mad i deres anlæg, så det er forholdsvist nemt at styre, hvor meget de spiser. Måske falder der en død mus eller kakerlak ned i buret, men ellers består deres mad af den, de får af dyrepasserne. Da metroxpress for et år siden skrev om, at Zoo havde sat dyrene på slankekur, var det især leoparden, løven og elefanterne, der var blevet fede. Tine Mangart Søland vurderer, at leoparden i en periode var havens fedeste dyr i forhold til sin kropsvægt. Oposummen er en stor gnaver. I københavns zoologiske have lever den i nattezoo. Den er altædende, og spiser derfor alt fra museunger til grøntsager. - Det er meget forskelligt, hvor meget elefanterne bevæger sig, og derfor svinger de i vægt. Nogle gange vader de rundt i anlægget, andre dage står de mest stille i skyggen. Vi kan ikke styre, hvor meget motion de får, så de må jævnligt på kur, siger Tine Mangart Søland.

Dyrene i københavns zoologiske have har været på slankekur, mens oposummen fik slanket sig lidt for meget, hvilket muligvis endte i en spiseforstyrelse.

Fede leoparder, løver, elefanter og aber. I københavns zoologiske have har mange af dyrene været for fede, og det betød, at dyrene blev sat på slankekur. Det skrev metroxpress om for et år siden.

Nu har avisen fulgt op på, hvordan det er gået med dyrenes vægt. De fleste har tabt sig, men ét dyr fik tabt sig for meget.

Slankekuren virkede på de to opossummer, men de tabte sig meget hurtigt og mere end planlagt. De var nede og være rigtig tynde.
Det fortæller Tine Mangart Søland til avisen metroxpress. Hun er ansvarlig for fordelingen og bestillingen af maden til dyrene i Zoologisk Have.

To pandaer bringer dansk zoo op i international superliga
To pandaer bringer dansk zoo op i international superliga

Og der er muligvis tale om, at opossummerne erhvervede sig en spiseforstyrrelse. Tine Mangart Søland fortæller, at det sagtens kan lade sig gøre, at dyr får spiseforstyrrelse, dog uden, at spiseforstyrrelsen i dyreverdenen er psykologisk.

- Det vi tror, der er sket, er, at opossummerne fik kvalme, så de ikke havde lyst til maden. Når man er tynd, og ikke får tilført energi, forbrænder man fedt i kroppen, og så danner man ketonstoffer. Har man for mange ketonstoller i blodet, udløser det kvalme, og så har man ikke lyst til mad, forklarer Tine Mangart Søland.

Den formodede kvalme fik udløst en ond cirkel, for når dyrene ikke æder, forbrænder de mere fedt, der udløser flere ketonstoffer.

TV: Gorilla beskyttede bevidstløs dreng - sådan har drengen det 30 år efter
TV: Gorilla beskyttede bevidstløs dreng - sådan har drengen det 30 år efter

Opossummerne er altædende, så deres slankekur gik ud på, at de fik tildelt mindre og mindre af deres daglige dosis. For at få de to pungdyr op i vægt, har Tine Mangart Søland og hendes kolleger skruet op for madmængden og tilført flere døde mus og andet kød, der giver energi, til deres mad.

Det har hjulpet, og nu er opossummerne igen på fode.

Odense Zoo er ikke afskrækket: Dissekerer ung hanløve
Odense Zoo er ikke afskrækket: Dissekerer ung hanløve

Men det er ikke alle dyrene, som i dag har den ideelle vægt. Hunelefanterne har nemlig taget på igen.

- Det er meget forskelligt, hvor meget elefanterne bevæger sig, og derfor svinger de i vægt. Nogle gange vader de rundt i anlægget, andre dage står de mest stille i skyggen. Vi kan ikke styre, hvor meget motion de får, så de må jævnligt på kur, siger Tine Mangart Søland.

Især om vinteren bevæger elefanterne sig mindre, mens de om sommeren får rigtig meget motion ved at tage sig en svømmetur i deres pøl.

Tine Mangart Søland kan dog ikke forklare, hvorfor det kun er hunnerne, der tager på, mens havens hanelefant holder en stabil vægt.

LÆS OGSÅ: Løvebaby: Russisk minister raser mod Odense Zoo

LÆS OGSÅ: Nu kommer støtten fra udlandet: - Spiser du kød, skal du se løven blive skåret op

LÆS OGSÅ: Derfor har løve-babyen ikke et rigtigt navn. Hvad skal den hedde?

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx