Af Ritzau - 02/09-16 14:43; Opdateret: 02/09-16 15:52

Jobtal i USA skuffer og gør rentestigning usandsynligJobtal i USA skuffer og gør rentestigning usandsynlig

Nye arbejdspladser ligger et stykke under, hvad økonomer forventede, men arbejdsløshedsprocenten er uændret.

storybild

Amerikanske jobtal for august skuffer økonomiske analytikere. Der blev i august skabt 151.000 job uden for landbruget. Forventningen var 180.000. (Billede: Scanpix/Spencer Platt)

Der blev i august skabt 151.000 nye arbejdspladser uden for landbruget i USA, viser tal fra Arbejdsministeriet. Det er et stykke under det forventede, og den umiddelbare reaktion er skuffelse.

Arbejdsløshedsprocenten fastholdes på 4,9 procent, skriver nyhedsbureauet AFP.

August var ellers en måned, hvor den amerikanske eksport steg til det højeste niveau i ti måneder.

Der havde blandt økonomer og analytikere været en forventning om 180.000 nye arbejdspladser.

Derfor skuffer rapporten fra USA, fortæller Allan Sørensen, som er chefanalytiker hos Dansk Industri.

- Væksten var utroligt lav i første halvdel af 2016. Eksportvirksomhederne havde håbet på en stærkere jobvækst, da det vil understøtte væksten, siger Allan Sørensen.

Jobtallet fra august ligger under gennemsnittet for det seneste år. I den periode har snittet været 204.000, oplyser Arbejdsministeriet.

Der er ikke umiddelbart udsigt til en rentestigning, lyder tolkningen fra flere danske analytikere.

Den vurdering baserer Steen Bocian fra Dansk Erhverv på, at lønvæksten har været begrænset.

- Trods det strammere arbejdsmarked er lønvæksten lav, og i august var lønvæksten kun på 0,1 procent i forhold til måneden før. Det letter presset på centralbanken. Og det taler for, at der i hvert fald ikke kommer en rentestigning i september, siger Bocian.

Danske Banks senioranalytiker Mikael Olai Milhøj kalder jobtallet "hæderligt". Han vurderer dog ligesom Steen Bocian, at det ikke er overbevisende nok til, at den amerikanske centralbank hæver renten på næste rentemøde.

- Jobrapporten er ikke stærk nok til, at vi tror, at den amerikanske centralbank vil sætte renten op allerede på det kommende møde her i september, skriver Mikael Olai Milhøj i en kommentar.

Det amerikanske aktiemarked reagerede med svækkelse af dollaren over for euro i en kort stund. Siden er der sket en stabilisering, omend der stadig er tale om en mindre svækkelse af den amerikanske valuta.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx