Af - 02/09-14 14:10

Radioaktive vildsvin hærger i de tyske skoveRadioaktive vildsvin hærger i de tyske skove

I tyske skove render der vildsvin rundt, der indeholder så meget radioaktiv stråling, at de er uspiselige for mennesker.

storybild

Vildsvin lever af blandt andet trøfler og svampe, hvori radioaktiv stråling fra Tjernobyl stadig trives. (Billede: Polfoto/AP/Arkivfoto)

Det er 28 år siden, men stråling fra nedsmeltningen af det hedengangne sovjettiske atomkraftværk Tjernobyl påvirker stadig vildtlivet så langt væk som i Tyskland.

Livsfarligt radioaktivt vand lækker fra Fukushima
Livsfarligt radioaktivt vand lækker fra Fukushima

Især vildsvin, der jages og sælges som en delikatesse, er udsat. I nye undersøgelser lavet af offentlige myndigheder på vildsvinene i delstaten Sachsen konkluderes det således, at mere end hver tredje indeholder så meget radioaktiv stråling, at de ikke er egnet til menneskelig indtagelse. Det skriver The Telegraph.

Da Tjernobyl-katastrofen indtraf i 1986, blev radioaktive stoffer spredt hele vejen til Europa gennem luften, og selv om det er mere end 1.000 kilometer væk, er der stadig høje mængder af stråling at spore i svampe og andre planter, der vokser i jorden - hverdagsføde for vildsvin.

Stråling i grundvandet ved Fukushima stiger
Stråling i grundvandet ved Fukushima stiger

Derfor har jægere siden 2012 været forpligtet til at få undersøgt de vildsvin, de har nedlagt, for radioaktiv stråling. Indeholder de mere end 600 Bq (måleenhed for radioaktivitet) per kilo, skal de destrueres. På et enkelt år er der fundet for høje målinger i hele 297 ud af 752 vildsvin - i flere tilfælde med adskillige gange mere end tilladt.

Ud over at være farlige for mennesker at spise, er de radioaktive vildsvin også en økonomisk last for Tyskland. Hver gang et nedlagt vildsvin skal destrueres, betaler staten således kompensation til jægeren. Det løber op i flere hundrede tusinder af euro årligt.

Først var det ulven - og nu kommer vildsvinet
Først var det ulven - og nu kommer vildsvinet

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

11-årig fundet bevidstløs i park: Mor...
bt.dk
Brøndby henter stor Superliga-profil
bt.dk
Ny forskning: Derfor må du IKKE sove...
bt.dk
Skiltet gør mig skør: Kommunen taler...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx