Af - 14/09-16 19:25

36-årige Mattias: Jeg er fattig - læs det her og forstå hvorfor36-årige Mattias: Jeg er fattig - læs det her og forstå hvorfor

- Det går hurtigt, og det kan ramme alle.

storybild

Dette er et redigeret debatindlæg og bragt i samarbejde med Nyheter24.

Af Mattias Annwall

Det har ikke altid været sådan her. Der findes en ngyndelse og en midte af min fattigdomsrejse. Forhåbentlig findes der også en slutning.

Der er bare ikke udsigt til det foreløbig.

Da både min kone og jeg har været sygemeldt længe, er der i dag en stor chance for at falde mellem to stole - både økonomisk og socialt.

Min personlige rejse mod fattigdom to fart i efteråret 2013, hvor jeg gennem mit arbejde som pædagog ramte stenhårdt ind i den berømte 'væg', så jeg blev sygemeldt med træthedssyndrom.

Ahmad om sit livs sværeste beslutning: Derfor forlod jeg mine tre børn i Jordan
Ahmad om sit livs sværeste beslutning: Derfor forlod jeg mine tre børn i Jordan

Men selvom jeg hvilede mig, blev jeg hverken mere opmærsom eller mindre udsat for stress.

Da min udbrændthed var bygget stille og roligt op over en halvårig periode, så var jeg slet ikke opmærksom på de advarselssignaler, der vidnede om for meget stress og pres. Samtidig var jeg i en stilling, der ikke passede min personlighed særlig godt.

Sygdom

Så efter et voksenliv med misforståelser, afbrudte studier og arbejde på grund af manglende energi, besluttede jeg mig for at søge professionel hjælp. Det førte til en neuropsykiatrisk udredning, der viste, at jeg havde Aspergers syndrom, ADD og tilbagevendende depressioner.

I forbindelse med min sygemelding fra mit arbejde, modtog jeg sygedagpenge, der var væsentlig mindre end min normale løn, og med det samme begyndte mine økonomiske bekymringer.

VIDEO: Barn klædt ud som rig og fattig: Se hvor forskelligt folk reagerer
VIDEO: Barn klædt ud som rig og fattig: Se hvor forskelligt folk reagerer

Pludselig stod vi uden mulighed for at betale alle vores regninger. Vi havde ingen økonomisk buffer, og vi havde ingen opsparing. Vi savnede og savner en mulighed for at kunne planlægge langsigtet, hvilket er helt almindeligt hos personer, der er diagnosticeret med ADHD eller Aspergers syndrom.

Da vores udgifter helt pludseligt oversteg vores indtægter, så førte det ene til det andet, og jeg begyndte at tage store banklån for at kunne klare de daglige udgifter, hvilket kun holdt os oven vande i en kort periode. Til sidst havde vi ingen muligheder for at betale for noget længere.

Regninger blev til rykker, der til sidst endte hos fogeden. Min kreditværdighed var fortid, og anmærkninger om dårlig betaler hobede sig op.

Det der er vigtigt med min historie er, at det kan ramme os allesammen. Og det går hurtigt.

Kan aldrig betale tilbage

Inden jeg blev syg, var noget af det vigtigste for mig, at jeg fik betalt alt det, jeg skyldte, når der gik løn ind på min konto. Nu er jeg sunket så dybt økonomisk, at jeg lever i det, der bliver kaldt 'relativ fattigdom'. Jeg skylder over en halv million kroner, der stadig trækker renter. Penge som jeg formodentlig aldrig kommer til at kunne betale igen, da min arbejdsevne aldrig kommer til at lade mig arbejde med fuld styrke igen.

Hver måned er fuld af angst, hver eneste lille ting, bliver omdannet til spørgsmål om økonomi. 'Kan jeg virkelig købe det her', eller 'har vi råd til vintersko til alle fire børn i år', og 'hvis ikke, hvem af dem skal så klare sig uden'?

Aarhus har landets største skel mellem rig og fattig
Aarhus har landets største skel mellem rig og fattig

Hver og hveranden nat ligger jeg søvnløs, fordi vores økonomi er i ruiner. Mens jeg skriver dette, har min kone og jeg 0 kroner på kontoen. Altså ingen penge overhovedet.

Der findesærlig talt ingen, der redder dig, når du begynder at falde igennem det såkaldte 'sociale sikkerhedsnet. Selvom mange tror, det beskytter en, så passer det ikke.

Det er på tide, at det går op for politikerne, at fattigdom rent faktisk findes.

Dette er en redigeret udgave af et debatindlæg, der er blevet bragt i samarbejde med Nyheter24.

Hvis du har en tanke eller oplevelse af samfundet, du gerne vil fortælle om, kan du sende en mail til jbl@mx.dk

LÆS OGSÅ: Forskning: Det gør fysisk ondt at være fattig

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx