Af - 22/07-15 11:20

Norsk fotograf: Vi dokumenterede ikke Utøya godt nokNorsk fotograf: Vi dokumenterede ikke Utøya godt nok

Ofrene for terrorangrebet på Utøya 22. juli i 2011 bliver mindet i dag, men der mangler billeder i historien, indrømmer blandt andet en fotograf, der dækkede den tragiske begivenhed.

Bildstrecke im Grossformat »

Klik gennem galleriet for at se et udvalg af billederne fra og omkring dagen, som ingen nordmænd nogensinde kommer til at glemme.

22. juli 2011 blev Norge ramt af et af landets største tragedier, da Anders Behring Breivik skød og dræbte i alt 69 nordmænd - mange af dem børn og unge - på øen Utøya, og otte blev dræbt ved regeringskvarteret i Oslo af en kraftig bilbombe.

I dag er det fire år siden, at landet blev rystet i sin grundvold af Breiviks forfærdelige handlinger. Men én ting, der er blevet kritiseret efterfølgende, er den manglende fotodokumentation af den historisk tragiske dag fra selve Utøya.

For også det norske pressekorps var i chok.

Information har talt med en norsk fotograf, der forklarer, sine oplevelser fra dagen, da han troppede op på Sundvolden Hotel, hvor pårørende til ofrene blev indkvarteret:

Stoltenberg: Norge har stået fast på sine værdier
Stoltenberg: Norge har stået fast på sine værdier

Gå på udstilling i minder fra Breviks massakre
Gå på udstilling i minder fra Breviks massakre

- Jeg ville ikke være en anmasende fotograf, som gjorde situationen værre for de tilstedeværende. I det øjeblik føltes det rigtigt at holde igen. Men i bakspejlet indser jeg, at jeg nok burde have taget flere billeder. Ikke nødvendigvis for at offentliggøre dem med det samme, men for historiens skyld. Vi fotografer har jo et ansvar for at vise verden, hvad der er sket, og for at kunne det, må man tage billederne, mens det faktisk sker, siger Håkon Mosvold Larsen til Information.

Håkon Mosveld Larsen mener, at hvis han stod i samme situation igen, så ville han agere anderledes og tage flere billeder, men:

- Samtidig vil det være vigtigt for mig at udvise stor respekt for dem, der er blevet ramt. At være nænsom, men uden at ødelægge historiefortællingen, lyder det fra fotografen.

Breivik fyrer sin advokat Geir Lippestad
Breivik fyrer sin advokat Geir Lippestad

Fire år efter massakre genopstår sommerlejr
Fire år efter massakre genopstår sommerlejr

Den norske socialantropolog Anne Hege Simonsen vurderer, at der er et hul i billeddækningen fra Utøya. Forskeren, der har skrevet en afhandling om emnet, mener, at billeder kunne have være med til at formidle, hvad der rent faktisk skete på dagen, og at det eneste uetiske ud fra hendes synspunkt er, hvordan medier ville bruge dem.

Der blev dog taget mange billeder fra Oslo, hvor der blev sørget over de mange ofre. Dem kan du se et udvalg af i toppen af artiklen.

Derudover kan du se den svenske Niclas Hammarströms stærke billedserie, der indbragte ham en andenplads i fotokonkurrencen World Press Photo. En billedserie som ingen norske medier har bragt, og som Anne Hege Simonsen peger på, har givet hende en større forståelse af, hvad der rent faktisk skete i forhold til nogle af de mange vidneberetninger. Du kan se den ved at klikke her.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mimi Jakobsen forstår ikke nutidens...
bt.dk
Prins Henriks nære ven fortæller:...
bt.dk
Legendarisk DR-vært er død: Faldt om...
bt.dk
Droppede ud af skolen som 14-årig: Nu...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx