Af - 06/06-16 17:53

Nyt studie: Sammenhæng mellem mobilbrug og kræftNyt studie: Sammenhæng mellem mobilbrug og kræft

Amerikanske forskere mener, at have fundet en sammenhæng mellem vores hyppige brug af mobiler og kræft.

storybild

Et nyt amerikansk studie, mener at have fundet en sammenhæng mellem vores hyppige brug af mobiltelefoner og kræft. (Billede: Ssuaphoto)

Findes der en sammenhæng mellem kræft og vores hyppige brug af mobiltelefoner?

Det spørgsmål har mange forskere forsøgt at finde svar på. Og flere er stadig uenige om, hvorvidt der er en kobling mellem de to eller ej.

Men et stort amerikansk studie, foretaget på rotter og mus, mener nu at have fundet en forbindelse mellem kræft og vores brug af mobiltelefoner, skriver det norske medie VG Nyheter.

Nu dykker prisen på mobilsnak og sms'er og data i hele EU
Nu dykker prisen på mobilsnak og sms'er og data i hele EU

Det amerikanske program The National Toxicology, som drives af USA's ministerium for Health and Human Services, står bag studiet, der efter planen først skal publiceres i 2017.

Men forskerne bag undersøgelsen mener, at den almene interesse for emnet er så stor, at de vælger at gå ud med deres resultater før studiet er endeligt afsluttet.

Studiet er baseret på forsøg med 2.500 rotter, der blev udsat for forskellige radiofrekvenser i ni timer hver dag i to år. Her fandt man hjerte- og hjernesvulster hos hanrotterne, men hunrotterne der var udsat for samme stråling udviklede ikke svulster.

Jeg tror, det er slut med, at man i dag siger, der ikke er nogen helbredsrisiko knyttet til mobilbrug.

Siger Ron Melnick, der indtil 2009 var leder af NTP, og som nu er en af forskerne, der har kvalitetssikret studiet.

Unge opbruger deres solkvote for hurtigt og risikerer kræft
Unge opbruger deres solkvote for hurtigt og risikerer kræft

Undersøgelsen slutter sig til en række af flere på området, og indtil videre er der ingen klar konklusion, lyder det fra Lars Klæboe, der er forsker ved Instituttet for stråling i Norge.

Hvad vi ved af diskussionen hidtil er, at der er dyreforsøg, og at strålingen som dyrene udsættes for er højere end lovligt i brugen af mobiltelefoner. Jeg tvivler på, at dette vil vende op og ned på den viden, vi allerede har, men det kan helt sikkert hjælpe med noget nyt.

Siger Lars Klæboe til VG Nyheter.

Alle i Belgien får jodpiller for at beskytte mod atomuheld
Alle i Belgien får jodpiller for at beskytte mod atomuheld

Siden 2011 har verdenssundhedsorganisationen, WHO klassificeret mobilstråling som 'mulig kræftfremkaldende for mennesker'. Men der er stadig meget uenighed om, hvor helbredsskadende man tolker mobiltelefonen til at være.

En EU Komité fandt i 2015 frem til, at det er usandsynligt, at stråling fra mobiltelefoner er helbredsskadelige. Det samme mener, de nordiske strålingsmyndigheder, mens andre forskermiljøer mener at have fundet ud af det modsatte.

Metroxpress skrev tilbage i 2015 om, at 189 forskere fra hele verden advarede imod strålingen fra mobiltelefoner. Dengang sagde en af forskerne, Dr. Martin Blank, fra det anerkendte amerikanske universitet i New York, Columbia University.

- For at sige det lige ud, så skader det cellerne i vores kroppe og slår mange af os ihjel før tid.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx