Af Ritzau - 15/10-16 04:56; Opdateret: 15/10-16 10:26

Alverdens lande er enige om at nedtrappe kølegasserAlverdens lande er enige om at nedtrappe kølegasser

I 2036 skal verdens brug af de klimaskadelige HFC-gasser være bragt ned med 85 procent.

storybild

I sin tid blev HFC-gasserne introduceret som et miljøvenligt alternativ til de såkaldte CFC-gasser, der er med til at lave hul i klodens ozonlag. (Billede: Free/Colourbox)

Embedsfolk og politikere fra alle FN's 193 medlemslande og yderligere fire forhandlingspartnere er natten til lørdag blevet enige om en aftale, der skal mindske brugen af klimaskadelige HFC-gasser i for eksempel køleskabe og aircondition-anlæg.

Repræsentanterne fra hele verden har været samlet i Rwandas hovedstad, Kigali. Tidligt lørdag morgen faldt en aftale endeligt på plads, oplyser den rwandiske minister for naturressourcer, Vincent Biruta, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Udviklede nationer, herunder store dele af Europa og USA, forpligter sig til at reducere deres brug af HFC-gas med 10 procent i 2019 stigende til en reduktion på 85 procent i 2036.

To grupper af udviklingslande skal gradvist begynde af reducere brugen fra enten 2024 eller 2028. Indien, Iran, Irak, Pakistan og Golf-landene hører til sidstnævnte gruppe.

HFC-gasser blev introduceret i 1990'erne for at erstatte de såkaldte CFC-gasser, der er med til at lave hul i klodens ozonlag.

HFC-gasserne bruges i blandt andet frysere, spraydåser og airconditionanlæg. De har vist sig at have en langt kraftigere drivhuseffekt end CO2.

I nogle tilfælde er de 10.000 gange så kraftige som CO2, og dermed bidrager de til at opvarme kloden, som i forvejen har det varmt.

Både forskere og ngo'er peger på udfasningen af HFC-gasser som et vigtigt middel til at begrænse den globale opvarmning.

Forskere anslår ifølge nyhedsbureauet Reuters, at alene disse gasser kan være med til at få gennemsnitstemperaturen til at stige med 0,1 grad frem mod 2050 og 0,5 grader frem til 2100.

Det vil dermed udgøre en fjerdedel af den maksimale temperaturstigning på to grader, som verdensledere sidste år blev enige om med klimaaftalen i Paris.

Den store opmærksomhed på HFC-gasser skyldes blandt andet, at efterspørgslen på airconditionanlæg ventes at stige med 300 procent frem mod midten af dette århundrede.

HFC-gasser er ikke en del af indholdet i den globale klimaaftale fra Paris.

I stedet hører de under den såkaldte Montreal-protokol, der blev vedtaget i 1987. Mødet i Rwanda er det 28. af slagsen mellem forhandlerne fra samtlige 193 FN-lande samt EU, Vatikanstaten, østaterne Cook Islands og Niue.

Danmark har allerede et delvist forbud mod HFC-gasser i køleanlæg.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx