31/03-14 20:53

Præsident Hollande udnævner ny premierministerPræsident Hollande udnævner ny premierminister

Frankrigs præsident indsætter ny regeringsleder efter valgnederlag og foreslår solidaritetspagt.

storybild

(Billede: Polfoto/AP)

Præsident François Hollande siger i tv-tale, at hans indenrigsminister, centrumpolitikeren Manuel Valls, er Frankrigs ny premierminister.

Hollande fastslår samtidig, at Frankrig må overbevise EU om, at landet kæmper for at skabe vækst og forbedret konkurrenceevne, og han foreslår i den forbindelse en solidaritetspagt, som omfatter skattenedsættelser.

- Frankrig må handle for at rette op på underskuddet på det nationale budget, siger Hollande, efter at hans socialistiske parti har lidt et ydmygende nederlag ved søndagens lokalvalg.

Den 51-årige Valls er en af Frankrigs mest populære politikere, men opfattes også af mange som kontroversiel. Han fremstår som det eneste medlem af Hollandes regering, der i dag er vellidt blandt et flertal af vælgerne.

Han er kendt for at være naturlig foran tv-kameraerne, og hans stil og hans politiske linje har fået mange til at sammenligne ham med den tidligere britiske premierminister, Tony Blair.

Hollande er den hidtil mest upopulære præsident i nyere fransk historie.

Ved lokalvalget gik 155 byer fra at have en socialistisk borgmester til at være under en højreorienteret borgmesterkæde. Valgets helt store vindere blev det højreorienterede parti Front National (FN), som har vundet borgmesterkæder i 11 byer.

Frankrig er langt bagud i forhold til sine budgetmål, viser nye tal, og Hollande er under pres for at skære kraftigt ned på de offentlige udgifter, hvilket kan skabe alvorlig politisk usikkerhed for ham.

Officielle opgørelser viser, at underskuddet på de offentlige udgifter står til at blive på 4,3 procent af bruttonationalproduktet i stedet for 4,1 procent, som var målet.

Lokalvalgets udfald bliver i høj grad set som et signal fra befolkningen om harme og træthed over Hollandes regerings manglende evne til at få en stagnerende fransk økonomi vendt.

Da Hollande sejrede over Nicolas Sarkozy ved præsidentvalget i maj i 2012, var det første gang siden 1995, at franskmændene fik en socialistisk præsident.

Hollande kom til magten på løfter om at stoppe bølgen af virksomhedslukninger og en genopretning af økonomien, men Frankrigs situation er blevet stadig værre i hans regeringstid.


/ritzau/AFP


LÆS OGSÅ: Avis: Frankrig sender Stoltenberg på skolebænken

LÆS OGSÅ: Avis: Frankrigs præsident dropper kæresten

LÆS OGSÅ: Sexplaget præsident: Jeg behøver mere tid

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx