Af Ritzau - 22/12-16 05:17

Amnesty: Børn i Mosul lider i kampen om den irakiske byAmnesty: Børn i Mosul lider i kampen om den irakiske by

Børn fanget i Mosul har set ting, som ingen - uanset alder - nogensinde bør se, konkluderer Amnesty i rapport.

storybild

Børn i den irakiske by Mosul lider under offensiven mod Islamisk Stat (IS), fastslår Amnesty International i ny rapport. (Billede: Scanpix/Safin Hamed)

I Mosul bliver børn såret og dræbt og er vidner til rædselsvækkende scener, mens irakiske styrker forsøger at tilbageerobre byen fra Islamisk Stat (IS).

Det konkluderer Amnesty International i en ny rapport torsdag, skriver nyhedsbureauet AFP.

Irakiske styrker lancerede med støtte fra USA og Iran en offensiv mod IS i Mosul i midten af oktober. Men kampen om byen, hvor der fortsat bor mere end en million mennesker, er langt fra ovre.

- Børn, der er fanget i krydsilden i den brutale kamp om Mosul, har set ting, som ingen - uanset alder - nogensinde burde se, udtaler kriserådgiver i Amnesty International Donatella Rovera i en erklæring.

- Jeg har mødt børn, som har set deres familiemedlemmer og naboer blive sønderflået i mortérangreb, revet i stykker af bilbomber eller knust under murbrokkerne af deres hjem, siger hun videre.

Ifølge Amnesty International havner mange børn med fysiske og psykiske skader i overfyldte flygtningelejre og på overfyldte hospitaler.

Den medicinske hjælp er utilstrækkelig, og de børn, der lider af krigstraumer, får ikke nogen hjælp til at bearbejde det, de har oplevet, konkluderes det i rapporten.

Donatella Rovera kritiserer samtidig USA og andre vestlige lande, som har bidraget med midler til offensiven i Mosul, men som i mindre grad har fokuseret på den humanitære indsats.

Ifølge organisationen beretter børn samtidig om, hvordan piger bliver voldtaget og drenge bliver tvunget i kamp.

I rapporten fortæller en kvinde ved navn Mouna, hvordan hendes to døtre på henholdsvis 14 måneder og otte år blev dræbt af mortérild i november.

- Jeg sagde til pigerne, at de skulle gå indenfor. Der var ild og skud 24 timer i døgnet i vores område, fortæller kvinden.

- Netop da de var på vej ind, ramte en mortérgranat ned ved vores hus. Jeg faldt sammen på stedet, og min datter Teiba kollapsede med hovedet mod porten, mens den lille kravlede og kravlede, indtil hun nåede hen til mig og kollapsede i mit skød.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Er kviksølv i tænderne farligt?
bt.dk
PostNord advarer mod falske beskeder
bt.dk
Mange har misforstået hot tendens:...
bt.dk
Fuld mand afbryder tv-interview: Hvad...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx