Af Heidi Pedersen - 23/09-17 17:25

Pas på myggene på rejsen: 'Super malaria' spreder sig i SydøstasienPas på myggene på rejsen: 'Super malaria' spreder sig i Sydøstasien

En ny form for resistent malaria-parasit, som ikke kan slås ned med de traditionelle malariamedikamenter, spreder sig i øjeblikket i Sydøstasien, skriver det engelske medie BBC.

storybild

Pas på når du rejser til det sydøstlige Asien - her er fare for at blive stukket af malaria myg.

Forskerne kalder den hurtige spredning for 'en alarmerende global trussel'. Blandt andet siger professor Arjen Dondorp, der er forskningsleder i Oxford Tropical Medicine Ressearch Unit (OTMPR) til BBC, at parasitten skal anses som en seriøs trussel.

»Det er alarmerende, at parasitten spreder sig så hurtigt, og vi frygter, at den vil sprede sig yderligere og med tiden nå Afrika, hvilket vil være katastrofalt« siger han til BBC.

De første tilfælde blev observeret i Cambodja, og parasitten har sidenhen spredt sig til dele af Thailand, Laos og det sydlige Vietnam.

Forskerne frygter, at malaria kan blive 'uhelbredelig'. Det skyldes, at man i forskningen er stødt på et alarmerende højt tilfælde af malaria-parasitter, der er blevet resistente over for malaria-medikamenterne 'artemisinin' og 'piperaquine'. Deraf navnet 'super malaria'.

Professor Arjen Dondorp fortæller til BBC, at behandlingen i Vietnam slår fejl i omtrent hvert tredje tilfælde, mens det i nogle områder af Cambodja slår fejl i hele 60 pct. af tilfældene.

Hvert år smittes omkring 212 millioner mennesker med malaria. Parasitten spredes af blodsugende myg. Heraf dør ca. 700.000. 92 pct. af alle malaria tilfælde sker i Afrika.

Arjen Dondorp kalder det »et kapløb mod tiden« og siger, at man er nødt til at stoppe truslen, før malaria går hen og bliver resistent, »og vi ender med en masse dødsfald.«

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Bokser om Kesslers trone: Ny...
bt.dk
Politiet lader bøderne regne over...
bt.dk
Nærmer sig podiet: Brølstærk Fuglsang...
bt.dk
Håndværkere skal i retten: Anklages...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx