Af - 12/09-16 16:41

Derfor skal du holde dig LANGT væk fra '5 sekunders-reglen'Derfor skal du holde dig LANGT væk fra '5 sekunders-reglen'

Kan bakterier nå at blive overført til mad, du taber på gulvet, hvis du samler dem op indenfor fem sekunder? Et hold forskere har afprøvet myten

storybild

(Billede: Brian Bergmann)

Du har sikkert selv stået i situationen. Du har måske netop tilberedt en lækker steak, skyllet et æble eller hældt din lækre bland-selv-slik-blanding i en skål.

Du er uopmærksom i et øjeblik, og pludselig befinder din lækre snack sig på gulvet. 'Det gør ikke noget', siger du til dig selv, mens du skovler lakridser tilbage i skålen. 'Hvis bare jeg samler det op indenfor fem minutter, kan bakterierne ikke nå at blive overført fra gulvet'.

Desværre tyder ny forskning på, at du i fremtiden skal lade din snack ligge.

Her er SANDHEDEN om fem sekunders-reglen
Her er SANDHEDEN om fem sekunders-reglen

Forskere fra Rutgers University i New Jersey, USA, har dokumenteret, at bakterier bliver overført til den mad, du taber på gulvet, uanset hvor hurtig du er til at samle den op.

Det skriver Sciencedaily.com.

Professor og specialist i fødevarevidenskab Donald Schaffner, der har forsket i området, har også fundet ud af, at fødevarens indhold af fugt og gulvets overflade har betydning for, hvor hurtigt bakterier, der bliver overført til maden.

I nogle tilfælde drejer det sig om under et sekund, fremgår det af American Society for Microbiology's journal, hvor de nye forskningsresultater er publiceret.

Fem sekunders-reglen afkræftet: Disse madvarer tåler ikke en tur på gulvet
Fem sekunders-reglen afkræftet: Disse madvarer tåler ikke en tur på gulvet

Forskerne har undersøgt fire forskellige typer underlag - rustfrit stål, keramiske fliser, træ og gulvtæppe, og fire forskellige fødevarer - vandmelon, brød, brød med smør og vingummi.

De har også undersøgt fire forskellige kontakttider - mindre end et sekund, fem sekunder, 30 sekunder og 300 sekunder.

Bakterierne de har testet er en afart af salmonella, som opstår naturligt i menneskets fordøjelsessystem.

Forskningsresultaterne viste, at vandmelon blev mest forurenet af bakterier, mens vingummi blev mindst forurenet. Det skyldes, at der er en sammenhæng mellem fugt og kontamination, forklarer forskerne.

Forskning fastslår: Fem sekunders-reglen holder
Forskning fastslår: Fem sekunders-reglen holder

"Bakterier har ikke ben, de flytter sig via fugt, og jo vådere maden er, desto højere er risikoen for, at bakterierne bliver overført. Samtidig resulterer en længere kontaktperiode også i en større overførsel af bakterier fra overfladen til fødevarer."

Gulvtæppe var det materiale, hvor der blev overført færrest bakterier, mens rustfrit stål var det underlag, som var skyld i den største overførsel.

Forskerne konkluderer altså, at der spiller mange ting ind, når bakterier overføres fra gulv til madvarer, og man kan ikke dække sig ind med en fem sekunders-regel.

"Bakterier kan kontaminere (forurene, red.) mad øjeblikkeligt", pointerer professor Donald Schaffner.

via GIPHY

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx