12/12-15 14:33

Politihær slår jernring om isbjørne og havfruer i ParisPolitihær slår jernring om isbjørne og havfruer i Paris

Moder Jord er truet, og udspil til global klimaaftale er uambitiøst, mener økologisk landmand fra Bangladesh.

storybild

Mennesker klædt ud som havfruer, isbjørne og helt almindelige økologiske landmænd danser rundt på gaden, mens ministre fra hele verden skændes om centrale ord i den klimaaftale, som de har forhandlet om i snart to uger i udkanten af den franske hovedsted. (Billede: AP Images)

En hær af betjente har slået jernring om Avenue de la Grande-Armée nær Triumfbuen i Paris, hvor tusinder af aktivister lørdag eftermiddag demonstrerer for en bedre plan, der skal redde kloden fra en klimakatastrofe.

Mennesker klædt ud som havfruer, isbjørne og helt almindelige økologiske landmænd danser rundt på gaden, mens ministre fra hele verden skændes om centrale ord i den klimaaftale, som de har forhandlet om i snart to uger i udkanten af den franske hovedsted.

- Den aftale, vi har fået, svarer ikke til folkets krav og forventninger. Vi har brug for sande løsninger. Morder Jord er i fare. Derfor er vi kommet til COP21, siger Badrul Alam, som leder en sammenslutning af økologiske landmænd i Bangladesh, til Ritzau.

LÆS OGSÅ: Fransk politi har anholdt 100 før klimamøde

Han udtrykker en frustration, som deles af flere af deltagerne i det store klimaoptog mellem Porte Maillot og Triumfbuen nemlig, det han kalder, de riges landes svigt.

Politikerne fra de industrialiserede lande er alene optaget af at få deres økonomier til at vokse. De lytter for meget til industrien, og de er "ligeglade med Jorden", lyder det.

LÆS OGSÅ: Forhøjet beredskab ved Vild med dans-finalen

Vi må lægge pres på, for 2015 er sidste udkald for klimaet. Der er ingen vej tilbage.
Det siger Llewella White, som er rejst fra Nottingham med sin kæreste og 150 andre.

Nogle af dem er cyklet hele vejen fra det nordlige England til Paris.

- Vi føler, at de CO2-reduktioner på 25-30 procent, der lægges op til med aftalen, er alt for små, og efter 2030 vil de bare skrue op for blusset igen, siger White.

Midt på Avenue de la Grande-Armée står otte personer klædt ud som isbjørne med små skilte: ”Det skal være 1,5 grader” med henvisning til det maksimale temperaturmål i den globale klimaaftale.

LÆS OGSÅ: Anholdt mistænkt for at sælge våben til Paris-gerningsmænd

Andre aktivister nøjes ikke med kostumer. De gemmer også deres budskab bag en tilsyneladende sort sarkasme, blandt dem Crudellade Spill fra New York.

Han – eller hun – er klædt ud som havfrue.

- Jeg står her i dag for at kræve afbrænding af flere fossile brændstoffer. Min lille ven i Danmark vil være henrykt, hvis hun får mere vand at boltre sig i, siger Crudellade Spill, som bor i ”havet – nær New York.”

- Når vi brænder fossile brændsler, får havfruerne mere vand at svømme i. Den klimaaftale, vi får i dag, giver os præcis det, uddyber hun.

LÆS OGSÅ: Fransk anklager mener at have afværget endnu flere angreb

Den franske regering erklærede undtagelsestilstand efter terrorangrebene 13. november i Paris, og derfor er demonstrationer i byen forbudt.

Klimaorganisationen 350.org, som står bag lørdagens store manifestation - den største hidtil under FN-topmødet - har undtagelsesvis fået myndighedernes tilladelse under betingelse af politiets jernring.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx