Af - 30/08-15 17:10; Opdateret: 30/08-15 17:23

Red Barnet: Derfor skal du ikke dele billeder af døde børnRed Barnet: Derfor skal du ikke dele billeder af døde børn

Billeder af lig florerer på sociale medier.

Bildstrecke im Grossformat »

De seneste dage har der på Facebook og Twitter floreret billeder af menneskelig. Nogle af flygtningelig i en lastbil, der blev opdaget i Østrig. På andre billeder taget på en strand i Libyen ses ligene af børn, der angiveligt er skyllet op på stranden, efter en båd med flygtninge sank ud for kysten.

Får du lyst til at dele billederne, så lad være, lyder beskeden fra Red Barnet.

- Vi synes, det er en dårlig idé. Der er et moralsk hensyn at tage til børnene og deres familier. Hvordan ville vi selv have det, hvis vi så vores døde børn på den måde udstillet og til skue for hele verden?, siger Red Barnets kommunikationscehef Claes Amundsen.

Han påpeger, at der også er et hensyn at tage til de børn herhjemme, der kigger deres forældre over skulderen, når de er på Facebook - eller selv er aktive på sociale medier.

- Det kan for dem være meget skræmmende at se billeder af døde børn. Noget, som de måske ikke er forberedte på at se eller har nogen at tale med det om, siger Claes Amundsen.

Han mener ikke, at det er at censurere virkeligheden, hvis man undlader at vise billederne af de døde flygtninge.

- Vi ved, at der er skyllet døde op på stranden. Vi ved, at der er døde i en lastbil. Der er nogle ting, hvor der er vidnesbyrd nok til, at det er dokumenteret, hvor man ikke behøver at vise det med fotodokumentation. Der er ikke tale om censur. Der er tale om et sundt og nødvendigt filter, også af hensyn til de afdøde børn og deres familier, siger Claes Amundsen.

Han mener, at helt andre billeder vil gøre en større forskel for flygtninge.

- Vi tror ikke på, det virker. Man bliver chokeret, ramt dybt ind på sjælen, man bliver psykisk påvirket af det, når man ser de billeder. Men vores erfaring viser, at hvis man vil have folk til at handle og støtte, så må man vise billeder, hvor der er stadig er noget håb, og hvor ens indsats nytter noget, siger Claes Amundsen, der især bruger den fremgangsmåde op til den kommende landsindsamling 6. september.

Hos Røde Kors siger pressechef Klaus Nørskov, at de valg, som privatpersoner træffer omkring deres kommunikation udadtil, er en privat sag. Som organisation har Røde Kors dog taget stilling:

- Respekten for ofrene gør, at vi ikke selv ville dele de billeder af døde mennesker i al vores kommunikation, siger Klaus Nørskov.

Fire varetægtsfængslet i sag om 71 døde flygtninge
Fire varetægtsfængslet i sag om 71 døde flygtninge

FN: 300.000 migranter har forsøgt at krydse Middelhavet
FN: 300.000 migranter har forsøgt at krydse Middelhavet

Ungarsk politi: Tre er anholdt efter tragedie i Østrig
Ungarsk politi: Tre er anholdt efter tragedie i Østrig

Tre børn fundet i kritisk tilstand i lastbil i Østrig
Tre børn fundet i kritisk tilstand i lastbil i Østrig

Flere hundrede frygtes druknet ud for Libyen
Flere hundrede frygtes druknet ud for Libyen

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx