Af - 08/04-17 12:01

Sørgende svenskere viser gerningsstedet frem for børneneSørgende svenskere viser gerningsstedet frem for børnene

Kronprinsessen græder på nationalt tv. Hjertet af Stockholm er spærret af og omringet af bevæbnede betjente.

storybild

Simon Josefsson har taget sine børn med til gerningsstedet, så de kan forstå, hvad der er sket. (Billede: David Andersen)

Der er dyb sorg i Sverige dagen derpå. Fire mennesker mistede livet og 15 blev såret, heriblandt to børn, da en formodet terrorist kort før klokken 15 pløjede uskyldige borgere ned på Stockholms mest befærdede strøggade, Drottninggatan.

Dansk politi er på udkig efter mistænkelige køretøjer
Dansk politi er på udkig efter mistænkelige køretøjer

Hvor end stockholmerne vender sig hen, bliver de konstant mindet om den nye virkelighed, som fra fredag eftermiddag og utvivlsomt mange år frem vil præge deres hverdag: At de nu er et terrormål.

Den umiddelbare reaktion er, udover sorg og chok, en trodsreaktion, der minder om den vi så københavnerne udvise for lidt over to år siden, da vi selv blev ramt af terror.

Indbyggerne er så småt ved at dække området omkring storcenteret ‘åhlèns’, hvor lastbilen bragede gennem et vinduesparti, med blomster, bamser og nedfældede beskeder.

Budskabet er klart: Vi finder os ikke i terror, vi nægter at lade hadet styre os.

Terror i Stockholm: Sprængstof fundet i lastbilen
Terror i Stockholm: Sprængstof fundet i lastbilen

Men også et andet budskab slår igennem: Vores børn skal ikke lide på grund af denne tragedie. Hverken på kort eller lang sigt.

Det har fået mange stockholmere til at tage børnene med ned til ‘Attentatpladsen’, som åstedet nu kaldes i folkemunde, for at vise dem virkeligheden og lade dem fordøje den.

En af dem er 41-årige Simon Josefsson, som har taget sin søn på seks år og sin datter på fire år med ned for at lægge blomster, kigge og spise jordbær.

- Jeg vil simpelthen bare gerne gøre det til en positiv oplevelse for børnene. Hvis de kun hører om det i medierne, bliver det noget abstrakt noget. På denne måde kan de bedre forstå, hvad der foregår, siger han til BTMX' reporter i Stockholm.

Ny skræmmende video: Her brager lastbilen gennem Stockholms største gågade
Ny skræmmende video: Her brager lastbilen gennem Stockholms største gågade

Han prøver også at skubbe til sine børns tanker, så de går i en positiv retning i stedet for en negativ.

- Vi vil ikke lade disse mennesker vinde. Vi vil vise, og det er også derfor, vi er her, at det er vores by, siger Simon Josefsson.

Også Sveriges kronprinsesse Victoria var lørdag formiddag på Attentatpladsen, hvor hun ikke kunne holde tårerne tilbage.

I en meget følelsesladet og sårbar tale til pressen sagde hun efterfølgende, at Sverige nå må kigge fremad sammen og hjælpe hinanden i den kommende tid.

LÆS OGSÅ: Svensk politi: Anholdt mand var fører af dræbende lastbil

LÆS OGSÅ: Medie: Svensk politi anholder endnu en mand efter angreb

LÆS OGSÅ: Mennesketomme Stockholm forsøger at forstå katastrofen

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ung kvinde voldtaget: Selfie fik...
bt.dk
Sigtelse: Mor voldtog fireårig søn 20...
bt.dk
Fleggaard købte kendt...
bt.dk
Ejgil på 72 er træt af overklassen:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx