Af - 18/08-14 20:38

\"Islamisk Stat vil overgå al-Qaeda og lave et større angreb end 11. sep. "

Den militante oprørsgruppe vil overgå al-Qaeda i brutalitet og styrke, vurderer Naser Khader.

storybild

Jihadister fra Islamisk Stat. (Billede: Polfoto/AP)

Oprørsgruppen Islamisk Stat (IS) har i de seneste måneder spredt sig i Mellemøsten, hvor de i Syrien og særligt i det nordlige Irak har spredt skræk og rædsel med deres brutale fremfærd og henrettet flere hundrede uskyldige samt drevet tusindvis på flugt.

Hensigten er at oprette et kalifat - en islamisk stat funderet på Sharia-lovgivning, og mange analytikere betragter bevægelsen som arvtageren for al-Qaeda, som ellers har været terrorens ansigt i mange år.

- Islamisk Stats mål er at lave noget stort i vesten, så de kan understrege, at de er bedre og mere brutale end al-Qaeda, vurderer mellemøstekspert og Senior Fellow ved Hudson Institute i Washington, Naser Khader.

USA bomber ni gange ved Erbil og vigtig dæmning i Irak
USA bomber ni gange ved Erbil og vigtig dæmning i Irak

- Deres ambition er at lave noget større end 11. september og dermed slå fast, at de er globale, siger han til Metroxpress.

Islamisk Stat var indtil april 2013 en del af al-Qaeda, men under kampene i Syrien i byen Raqqa brød oprørsgruppen ud, fordi IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi ikke fandt al-Qaeda brutale nok.
Og netop Baghdadi udgør en kontrast til f.eks. Osama Bin Laden, der tidligere ledte al-Qaeda-gruppen.

- Baghdadi brød ud og dannede IS, fordi han mente, at al-Qaeda var for vattet, for gamle og ineffektive. Han vil samle alle al-Qaeda-grupper - herunder Boko Haram og al-Qaeda i Yemen. Han er mere brutal end Bin Laden, og samtidig er han mere veluddannet og har undervist i islamisk videnskab på et universitet i Bagdad, fortæller Naser Khader.

Abu Bakr al-Baghdadi betragtes som Islamisk Stats ledende strateg, og ifølge flere internationale analytikere har han haft en stor tiltrækningskraft på unge jihadister, som bliver programmeret til terror, hvorved oprørsgruppen er steget betydeligt i størrelse og styrke.

IS beskyldes for henrettelse af 700
IS beskyldes for henrettelse af 700

Islamisk Stat har allerede indtaget store landområder i Syrien og Irak og dermed delvist opnået ambitionen om et kalifat. I en dokumentar fra mediet Vice News om IS lød vurderingen, at oprørsgruppen indtil videre har overtaget kontrollen med et område på størrelse med Jordan, som måler ca. 92.000 km2, og netop visionen om et kalifat adskiller også Islamisk Stat fra al-Qaeda, siger Naser Khader.

- Osama Bin Laden sagde altid, at al-Qaeda ikke skal kontrollere landområder, fordi det vil gøre gruppen sårbare, men det vil Baghdadi. Han vil danne et kalifat som en base, hvorfra man kan tage kampen op med fjenderne, lyder det.

V og K klar til luftkrig mod islamister
V og K klar til luftkrig mod islamister

Dokumentaren fra Vice News om Islamisk Stat har i de seneste dage kastet mere lys over organisationens aktiviteter i både Syrien og Irak, og det faktum, at IS har ladet sig filme, viser ifølge Naser Khader også, at Islamisk Stat tager helt andre metoder i brug i forhold til andre militante bevægelser.

- De bruger moderne medier i en helt anden form end al-Qaeda. De sælger også merchandise, de har et tidsskrift og de er aktive på YouTube. De gør noget, som Bin Laden ikke gjorde, og blandt islamister er IS lige nu noget af det hotteste, man kan blive medlem af, siger Khader.

I Danmark har politiets efterretningstjeneste allerede advaret mod Islamisk Stat og de danske statsborgere, som har modtaget træning og deltaget i kamphandlinger i Syrien.
Frygten er, at de vender tilbage til Danmark for at udføre terroraktioner, og netop den problematik er noget flere andre vestlige lande føler sig truet af, heriblandt Tyskland, Storbritannien, Belgien, Frankrig og også Australien.

Enhedslisten vil øge dansk indsats mod Islamisk Stat
Enhedslisten vil øge dansk indsats mod Islamisk Stat

Derudover menes det, at Islamisk Stat også har "sovende celler" rundt om i verden - vestlige statsborgere som ikke umiddelbart ligner en trussel, men som er hvervet af oprørsgruppen.

- IS-lederen Baghdadi har allerede flere gange pralet med, at han har mere end 100 personer rundt omkring i verden, der er klar til at udføre terror i vesten. Risikoen vil jeg ikke kloge mig på, men jeg mener, at vi i Danmark skal være meget opmærksomme på deres sympatisører, siger han.

Islamisk Stat planlagde terror mod Carlsberg
Islamisk Stat planlagde terror mod Carlsberg

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Madsen læste om Amagermanden...
bt.dk
Medina tiltalt for kokainkørsel: Blev...
bt.dk
Hængte ombejlet fodboldstjerne ud: Nu...
bt.dk
Far til 14-årig pige i koma: 'Gid det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx