Af Ritzau - 06/05-16 17:02; Opdateret: 06/05-16 17:42

Nordkoreas leder hylder \Nordkoreas leder hylder "historisk" atomprøvesprængning

På første partikongres i tre årtier siger Kim Jong-un, at prøvesprængning af brintbombe var en succes.

storybild

På Arbejderpartiets kongres ventes det, at leder Kim Jong-un formelt vil godkende den såkaldte "byongjin"-politik, der fokuserer på økonomisk vækst og oprettelsen af et arsenal af atomvåben. (Billede: Scanpix/Kcna)

Den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, roser på sit partis kongres Nordkoreas atomprøvesprængning i januar.

Fredag er Nordkoreas kommunistparti samlet til kongres for første gang i 36 år.

- Dette år, hvor partiets kongres afholdes, har vores militær med succes gennemført den første prøvesprængning af en brintbombe. Det er en historisk milepæl i vort folks 5000 år lange historie, siger Kim Jong-un i en tale på statsligt tv ifølge nyhedsbureauet AFP.

Udenlandske iagttagere forventer, at dagsordenen på kongressen blandt andet omfatter en formel godkendelse af Kim Jong-uns "byongjin"-politik, der fokuserer på økonomisk vækst og oprettelsen af et arsenal af atomvåben.

Byongjin-politikken er lagt i kølvandet på Kim Jong-uns far, Kim Jong-ils, politik om, at militæret skal komme i første række.

Flere end 100 udenlandske journalister er ifølge BBC inviteret med til begivenheden, men er blevet udelukket fra selve kongrescentret i hovedstaden, Pyongyang.

Kongressen, der har samlet tusindvis af delegerede, ventes ifølge nyhedsbureauet Reuters at køre i flere dage.

Arbejderpartiets seneste kongres blev holdt i 1980, da Nordkorea blev ledet af Kim Il-sung - landets første leder. Det var før fødslen af den nuværende leder, da Kim Jong-un menes at være 33 år gammel.

I januar udførte Nordkorea sin fjerde atomprøvesprængning siden 2006 og har siden affyret ballistiske missiler i strid med FN-sanktioner og internationale advarsler.

Sydkorea er i øjeblikket i alarmberedskab i forventning om, at Nordkorea kunne finde på at foretage en femte atomprøvesprængning i forbindelse med kongressen.

De to lande er teknisk set stadig i krig, efter at deres konflikt fra 1950 til 1953 endte med en våbenhvile i stedet for en reel aftale.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet søger vidner til dødsulykke...
bt.dk
Rigmanden og entreprenøren Elon Musk...
bt.dk
Fire år efter et af de største...
bt.dk
Verdens tredjestørste butik på vej...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx