Af Ritzau - 26/10-16 18:50

USA vil sende kurdere i Raqqa-kamp trods tyrkisk modstandUSA vil sende kurdere i Raqqa-kamp trods tyrkisk modstand

Den kurdiske YPG-milits vil være en del af indsatsen for at generobre Raqqa fra Islamisk Stat, slår USA fast.

storybild

En offensiv mod Islamisk Stats irakiske højborg, Mosul, er gået i gang. Inden længe vil kampen om Syriens Raqqa også gå i gang, varsler USA, der anser kurdiske styrker for en central del af kampen. Arkivfoto (Billede: Scanpix/Ahmad Al-rubaye)

Kurdiske krigere vil deltage i kampen om at drive Islamisk Stat (IS) ud af bevægelsens højborg i Syrien, Raqqa.

Det slår det amerikanske militær fast onsdag, selv om Tyrkiet tidligere har sagt, at det vil stride imod tyrkiske ønsker.

- Den eneste styrke, der på kort sigt er i stand til at deltage (i offensiven, red.), er den kurdiske milits De Syriske Demokratiske Styrker, og den er YPG en væsentlig del af, siger generalløjtnant Stephen Townsend ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Tidligere på dagen lød det fra Tyrkiets udenrigsminister, Mevlüt Çavusoglu, at den kurdiske YPG-milits ikke bør deltage i kampe mod Islamisk Stats syriske hovedkvarter.

- Det bør være lokale styrker, som befrier byen, sagde han.

En offensiv mod IS-hovedbastion i Raqqa vil blive indledt i løbet af få uger. Det siger USA's forsvarsminister, Ashton Carter, til tv-stationen NBC.

Raqqa er den ekstremistiske bevægelses erklærede hovedstad i deres såkaldte kalifat, som er udråbt i dele af Syrien og Irak.

Syriens kurdere siger, at de "frygter at få en kniv i ryggen af Tyrkiet", hvis de deltager i kampene for at drive IS ud af Raqqa.

Udtalelsen kommer fra Salih Muslim, som er formand for det syriske kurdiske parti PYD. Han siger, at spændingerne i forhold til Tyrkiet er ved at spænde ben for kampen mod den fælles fjende IS.

- Det er vigtigt, at Raqqa bliver befriet. Men hvis vi går ind i en offensiv, så frygter vi, at vi vil blive stukket ned bagfra, siger han til Reuters.

USA betragter YPG-militsen som en allieret i Syrien. Men den tyrkiske hær opfatter militsen som en forlænget arm for det kurdiske arbejderparti, PKK.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx