Af - 15/07-15 20:49

Isbjørn angreb menneskeflok: Nu får de bøde på 10.000 kronerIsbjørn angreb menneskeflok: Nu får de bøde på 10.000 kroner

En gruppe tjekkiske turister overlevede et isbjørneangreb, men nu må gruppens leder til lommerne.

storybild

Jakub Moravec måtte indlægges efter angrebet. Her ses han på hospitalssengen. (Billede: AP Photo / Hakon Mosvold Larsen, NTB scanpix/arkiv)

En flok tjekkiske turister overlevede med nød og næppe, da gruppen i marts blev angrebet af en isbjørn i Svalbard i Norge.

Alligevel straffes gruppens leder nu. Man var nemlig for sløset med sikkerheden, og så betyder det mindre, at man var i livsfare og kun overlevede ved at skyde og såre isbjørnen. Bøden er fastsat til 10.000 norske kroner.

- Den gik direkte efter mit hoved. Heldigvis skød min kollega den, sagde Jakub Moravic efter angrebet i marts.

Han var ikke selv gruppeleder, og dennes identitet er ikke offentlig, men fast ligger det, at vedkommende må til lommerne.

- De havde ikke opstillet de nødvendige vagter. Der var kun en snubletråd, som var sat så højt, at bjørnen kravlede under den. De havde heller ikke en udkigspost på plads, da angrebet fandt sted, siger Jens Olav Sæter, der er talsmand for de lokale myndigheder, til Svalbardposten.

Han tilføjer, at mange drab på isbjørne kunne undgås, hvis folk passede bedre på. I den konkrete sag overlevede isbjørnen de tre skud fra den tjekkiske turistgruppe, og en jæger måtte senere tage livet af det stærkt medtagne dyr, der havde taget benene på nakken efter angrebet.

Fra 1999 til 2015 er der aflivet 31 isbjørne i lignende sager. I fem - og altså nu seks - af gangene har det resulteret i en bøde.

Forskere ikke i tvivl: Mini-istid rammer Jorden om 15 år
Forskere ikke i tvivl: Mini-istid rammer Jorden om 15 år

LÆS OGSÅ: Forskere fløjet væk fra sulten isbjørn på Svalbard

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Endelig: Kim Kardashian deler det...
bt.dk
Annette Heick: Jeg hader at indrømme...
bt.dk
Genialt hotel-trick får folk til at...
bt.dk
Skal du vælge den dyre bilvask i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx