Af Lars Dinesen - 14/11-15 18:35

Kerry: Der skal mere tempo i forhandlingerne om SyrienKerry: Der skal mere tempo i forhandlingerne om Syrien

Der har atter været møde om at få løst konflikten i Syrien. Det skal gå hurtigere nu, siger John Kerry.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/AP/J. Scott Applewhite)

Landene i fredsprocessen for Syrien har lørdag igen haft møde i Wien i Østrig, og her er de ifølge den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, blevet enige om, at tempoet i processen skal i vejret.

Kerry siger efter mødet, at der inden januar skal indledes forhandlinger mellem regimet i den syriske hovedstad, Damaskus, under ledelse af præsident Bashar al-Assad og så oppositionen.

Og inden halvandet år skal der holdes nyvalg.

Selvmordsbomber fra Paris kan være syrisk flygtning
Selvmordsbomber fra Paris kan være syrisk flygtning

Videre siger Kerry, at de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd er blevet enige om en resolution, der opfordrer til våbenhvile i Syrien.

Men våbenhvilen, siger Kerry, er ikke beregnet for Islamisk Stat (IS), Nusra Fronten, eller "andre terrorgrupper".

På mødet har andre lande ifølge Kerry fortalt, at præsident Assad i Damaskus ser ud til at være klar til det, der betegnes som oprigtige forhandlinger.

De dramatiske og blodige begivenheder i Paris, hvor mindst 127 mennesker er meldt dræbt under en række selvmordsangreb fredag aften, satte deres præg på lørdagens forhandlinger i Wien.

Islamisk Stat har taget skylden for angrebene i Paris, og ifølge Sergej Lavrov, den russiske udenrigsminister, synes der at være en voksende enighed blandt stormagterne om, at de skal samarbejde for at tage kampen op med Islamisk Stat.

Fransk topkilde: Attentater kan ikke bremse klimatopmøde
Fransk topkilde: Attentater kan ikke bremse klimatopmøde

- I dag har jeg holdt bilaterale møder, og jeg har en følelse af, at der er et voksende behov for at skabe en effektiv international koalition for at bekæmpe Islamisk Stat, siger Lavrov.

OVERBLIK: Det ved vi om massakren i Paris

En række koordinerede angreb har kostet mindst 127 personer livet i Paris. Læs om hændelserne her.

Skyderier, eksplosioner og en gidseltagning sendte fredag aften og nat chokbølger gennem Paris i det, der forekommer at være en serie koordinerede aktioner.

I alt otte formodede jihadister deltog i angreb seks steder i den franske hovedstad, og mindst 127 mennesker meldes lørdag eftermiddag dræbt.

Islamisk Stat har taget skylden for de blodige angreb. En oplysning, som præsident François Hollande har bekræftet.

Politi pågriber bevæbnet franskmand i London-lufthavn
Politi pågriber bevæbnet franskmand i London-lufthavn

Her er et overblik over angrebene, der fandt sted nogenlunde samtidig rundt om i Paris:

* Angreb mod baren Le Carillon

- Cirka klokken 21.20 indløber den første foruroligende melding om et angreb mod baren Le Carillon i det 10. arrondissement. En bevæbnet mand går ind og skyder mod barens gæster.

* Angreb mod cambodjansk restaurant

- Vidner fortæller, at en mand krydser gaden fra Le Carillon og retter sit våben mod en cambodjansk restaurant, Le Petit Cambodge. Disse to angreb koster mindst 12 mennesker livet.

* Angreb mod pizzeria

- I de efterfølgende minutter følger et angreb mod et pizzeria nogle gader fra det sted, hvor baren og restauranten ligger. Antallet af ofre herfra er ikke oplyst. Men et vidne har fortalt, at han så fem lig omkring sig.

* Angreb mod Stade de France

- Nogenlunde samtidig med angrebet mod Le Carillon lyder den første af tre eksplosioner i området ved Stade de France, hvor Frankrig denne fredag spiller venskabskamp mod Tyskland.

- Frankrigs præsident, François Hollande, overværer kampen. Han bliver eskorteret bort fra stadion efter den anden eksplosion.

- Det viser sig, at tre selvmordsbombere har sprængt sig selv i luften. Mindst fire mennesker mister livet.

* Angreb mod beværtning

- Cirka klokken 21.50 angribes restauranten La Belle Equipe i det 11. arrondissement. To mænd åbner ild mod mennesker, der sidder udenfor beværtningen. Angrebet varer i cirka tre minutter og efterlader mindst 19 dræbte.

* Skud og gidseltagning ved spillested

Facebook efter terror i Paris: Sådan skifter du profilbillede
Facebook efter terror i Paris: Sådan skifter du profilbillede

- I de samme minutter finder det dødeligste af de seks angreb sted ved Bataclan, et koncertsted, hvor et amerikansk rockband er i gang med at spille for en fyldt sal med omkring 1500 mennesker.

- Vidner siger, at fire angribere stormer ind og affyrer deres våben mod publikum. En af de væbnede mænd skal have råbt "Gud er stor" på arabisk. Det er det første tegn på, at der sandsynligvis er tale om et angreb fra islamister.

- De fire mænd, der er iført bombebælter, tager en stor gruppe af koncertgængerne som gidsler.

Frankrig: Fem dræbt i togulykke
Frankrig: Fem dræbt i togulykke

- Klokken cirka 01.00 oplyser politiet, at gidseltagningen i Bataclan er slut. Senere står det klart, at mindst 80 personer er blevet dræbt. Det samme er de fire gidseltagere. Tre af dem sprængte sig selv i luften, mens den fjerde blev dræbt af politiet.

Kilder: AFP, Reuters, BBC

LÆS OGSÅ: TV: Midt i Paris-angreb - Min telefon reddede mit liv

LÆS OGSÅ: Medier: Fransk politi jagter fire bevæbnede mænd i Citroen

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

John døde efter fejl på dansk...
bt.dk
Michelin-kok udvider populær...
bt.dk
Connie Hedegaard ny...
bt.dk
Rystende overvågningsvideo afslørede...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx