17/05-14 21:04

3000 kinesere flygter efter protester og 21 dødsfald3000 kinesere flygter efter protester og 21 dødsfald

Flere end 3000 kinesere er blevet evakueret fra Vietnam, hvor antikinesiske protester har dræbt 21 kinesere.

Det er ikke sikkert at være kineser i Vietnam i disse dage, derfor har Kina evakueret 3000 kinesiske statsborgere fra Vietnam, som den seneste uge har oplevet blodige antikinesiske protester.

- De er vendt tilbage til Kina med hjælp fra den kinesiske ambassade i Vietnam, udtaler det kinesiske udenrigsministerium ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

Udmeldingen kommer dagen efter, at Kinas udenrigsminister har krævet, at Vietnam gør noget ved oprøret mod kinesere og kinesiske virksomheder i Vietnam. Op mod 21 mennesker har mistet livet i protesterne, lyder de officielle tal.

Kineserne planlægger toglinje helt til USA
Kineserne planlægger toglinje helt til USA

Kinas udenrigsminister, Wang Yi, sagde til Vietnams vicepremierminister, Pham Binh Minh, der også er udenrigsminister, at "Vietnam har et uafrysteligt ansvar for de voldelige angreb mod kinesiske virksomheder og statsborgere"

Wang kræver, at Vietnam handler resolut for at standse volden, og at landet sørger, at hverken kinesiske personer eller ejendom lider skade i landet.

Kina har også sendt en arbejdsgruppe til Vietnam for at håndtere uroens efterspil.

Vietnam haster med helikopter efter muligt fund fra fly
Vietnam haster med helikopter efter muligt fund fra fly

Det antikinesiske oprør brød ud denne uge i Vietnam, hvor kinesiske fabrikker blev sat i brand, og kinesiske arbejdere blev angrebet. Uroen har spredt sig til en tredjedel af Vietnams provinser.

Urolighederne har sendt hundredvis af kinesere på flugt til nabolandet Cambodja.

Det er territoriale stridigheder i Det Sydkinesiske Hav, der har store olie- og gasrigdomme, som skaber spændinger i området. Striden blev skærpet yderligere, da Kina for nylig flyttede en kæmpe borerig til farvandet. Vietnam har kaldt handlingen ulovlig.

/ritzau/AFP

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Værdifuld BMW stjålet: Genkender du...
bt.dk
Kritikken hagler ned over...
bt.dk
Sådan vinder man VM: 'Lad os gøre som...
bt.dk
Forskere: Tabletter med gavnlige...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx