02/11-17 22:40

Patienter skal selv betale for deres cannabismedicinPatienter skal selv betale for deres cannabismedicin

Forsøg med medicinsk cannabis kommer til at koste de deltagende patienter små 3000 kroner om måneden.

storybild

RB PLUS, 28-07-2017, kl. 13.00 Syge kæledyr får cannabis mod smerterne Hvad gør man, hvis hunden lider af gigtsmerter? For et stigende antal amerikanske kæledyrsejere er svaret at give cannabisolie til de firbenede. Bottles of TreatWell cannabis tinctures for pets, a liquid form of cannabis extraction that can be placed directly in an animal's mouth or on their food, are seen in Los Angeles, California, June 7, 2017. It's early morning, just after breakfast, and six-year-old Cayley is wide awake, eagerly anticipating her daily dose of cannabis. The black labrador, tail wagging, laps up the liquid tincture owner Brett Hartmann squirts into her mouth, a remedy he uses morning and evening to help alleviate Cayley's anxiety.As the multi-billion dollar medical and recreational marijuana industry for humans blossoms in the United States, so is a new customer base - - animals. / AFP PHOTO / Robyn Beck (Billede: ROBYN BECK)

København. Et flertal på Christiansborg vil give sklerosepatienter, rygmarvsskadede, patienter i behandling med kemoterapi og smertepatienter mulighed for at købe medicinsk cannabis efter nytår.

Men der kommer ikke til at følge noget tilskud med.

Sundhedsministeriet vurderer, at patienterne må betale 2790 kroner om måneden. Det skriver Politiken.

- Der ydes ikke tilskud efter sundhedslovens regler til cannabisslutprodukter omfattet af denne lov, står der i lovforslaget til rammerne for behandlingen.

Det møder kritik fra en række patientforeninger. Scleroseforeningens direktør, Klaus Høm, siger til Politiken:

- Forsøget med medicinsk cannabis giver ingen mening med en egenbetaling på knap 3000 kroner om måneden.

- Der er tale om meget syge mennesker, hvoraf en stor del er på sygedagpenge, førtidspension eller andre overførselsindkomster.

- De kan ikke arbejde og har slet ikke råd til at betale så meget. Derfor vil de være tvunget til fortsat at kriminalisere sig selv for at dulme smerter og spasmer.

Også Gigtforeningens direktør, Mette Bryde Lind, er fortvivlet over prisen.

- En stor del af vores medlemmer, som er i målgruppen for ordningen, har været syge i mange år. De lever i et smertehelvede, og hvis de ikke allerede er ude af arbejdsmarkedet, så er de på vej.

- De fleste vil slet ikke have råd til en så høj egenbetaling. Det er kun de velhavende, der kan være med, siger hun til Politiken.

Forsøget er en udløber af en aftale mellem Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, De Radikale og SF.

Partierne forventer, at omkring 1500 meget syge danskere vil komme med i forsøget. Der er tale om patienter, der ikke har tilstrækkelig gavn af andre former for medicin.

Sundhedsministeriet har tidligere oplyst, at der var "lagt op til 100 procents egenbetaling". Det har efterfølgende fået flere partier til at love at finde penge til et tilskud. Men det er altså ikke kommet med i lovforslaget.

Det er ikke lykkedes Politiken at få en kommentar fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet søger vidner til dødsulykke...
bt.dk
Se billedet: 'Årgang 0'-Rachel med...
bt.dk
Ny forskning: Sådan lærer du dit barn...
bt.dk
Tidligere Playboy-model' står frem...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx