Af - 13/04-14 15:55

Øjenvidne: Derfor er de ukrainske flertal tavse om PutinØjenvidne: Derfor er de ukrainske flertal tavse om Putin

De ukrainske flertal i de østlige provinser, tør ikke støtte deres ukrainske regering, som lige nu forsøger at nedkæmpe pro-russiske aktivister, rapporterer dansk øjenvidne.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

Alt i mens at ukrainske sikkerhedsstyrker kæmper for at tilbageerobre politihovedkvarterer og regionsbygninger i de østlige ukrainske byer Donetsk, Slaviansk, krasnyj Lyman og Kramatorsk, forholder det ukrainske flertal i byerne sig tavse om urolighederne.

- De tør ikke andet, vurderer den danske historiker og journalist, Johannes Wamberg, som følger begivenhederne på nærmeste hold:

- Situationen i de østlige provinser er radikalt forskellig fra Krim, for i modsætning til Krim er de store flertal her ukrainere. Men i stedet for at gå på gaden og vise, om de støtter at blive indlemmet i Rusland, vender de tavst ryggen til det hele, siger Johannes Wamberg Andersen til Metroxpress og fortsætter.

- De frygter at Putin vinder, og så kan det være farligt at have vist, at man er modstander af Rusland. Men også meget vigtigt at forstå er, at befolkningen i disse lande ikke har tradition for at demonstrere eller deltage i fælles politiske tiltag.

Soldat og flere andre meldes dræbt i østukrainsk by
Soldat og flere andre meldes dræbt i østukrainsk by

Ukraines fungerende regering har i dag iværksat en antiterroroperation i byen Slaviansk, hvor russiske specialstyrker og pro-russiske aktivister lørdag besatte det lokale politihovedkvarter og tilegnede sig våben. To er indtil nu blevet dræbt og fem sårede, oplyser fungerende indenrigsminister Arsen Avakov ifølge Reuters.

I disse timer tager uroen gradvist til, men Ukraines regering er ifølge Johannes Wamberg nødt til at gribe ind:

- Lige nu er Putin i færd med at destabilisere Ukraine op til valget 25.maj samt op til mødet mellem Rusland, EU, USA og Ukraine tirsdag i næste uge, hvor Putin vil bruge urolighederne til at styrke sine krav om at Ukraine bliver en føderation, som vil medføre han overtage dele af Ukraine i det tempo, som passer ham.

NATO's leder Anders Fogh Rasmussen udtrykker i dag i en pressemeddelse 'ekstrem bekymring'over eskaleringen af urolighederne i Ukraine, som han siger Rusland står bag.

Myndighederne i Ukraine indleder antiterroroperation
Myndighederne i Ukraine indleder antiterroroperation

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

DSB hæver priserne for tusindvis af...
bt.dk
Ekstremt rekordforsøg - nu kan Casper...
bt.dk
Absurd drama i Superligaen: SÅ er det...
bt.dk
Lægger op til ny kæmpe fight:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx