Af - 10/08-16 19:59

Efter gruppevoldtægtssag får denne kommentar 10.000 likes på FacebookEfter gruppevoldtægtssag får denne kommentar 10.000 likes på Facebook

En ung norsk kvinde har offentliggjort navnene på tre mænd, som blev frifundet for at have begået en gruppevoldtægt mod hende.

storybild

Norske Andrea Voldum har på Facebook hængt tre mænd ud, som for nylig blev frikendt for at have begået en gruppevoldtægt mod hende. Frifindelsen har siden hen skabt stor røre i Norge, og lige nu diskuteres det, om hun var i sin gode ret til at offentliggøre mændenes navne. Det fik en facebook-bruger til at skrive en kommenatar, som nu har høstet en sand storm af likes fra tusindvis af nordmænd. (Billede: Privatfoto)

Det udløste stærke reaktioner blandt mange nordmænd, da der der i sidste uge faldt dom i en meget omtalt voldtægtssag.

Her blev tre tiltalte mænd i 30'erne frikendt for have begået en gruppevoldtægt mod en 18-årig kvinde i Hemsedalen tilbage i marts 2014. Dommen faldt i den norske Lagmannsretten, der svarer til Landsretten i Danmark, og den kan dermed ikke ankes.

Mændene har under retssagen erkendt, at de havde sex med den dengang 18-årige Andrea Voldum, men fastholdt at der var tale om frivillig sex og ikke voldtægt. Andrea Voldum, der i dag er 21 år gammel, har derimod fastholdt, at mændene gruppevoldtog hende.

Du læse Andreas reaktion på dommen HER.

I frustration over frifindelsen af de tre mænd valgte hun derfor efterfølgende at offentliggøre deres navne på Facebook, skriver norske Side2.

Se norske Side2's interview med Andrea, da tusindvis af nordmænd forleden samledes foran Stortinget i Oslo for at demonstrere til fordel for Andrea.

Mændenes navne har hverken før eller efter domsafsigelsen været nævnt i den norske dagspresse. Men nu ved den norske offentlighed, hvem de er, efter at Andrea Voldum skrev det i sin Facebook-opdatering. Det har siden hen skabt stor debat, hvorvidt det var i orden eller ej, da mændene har fået rettens ord for, at de er uskyldige, og nu bliver truet på de sociale medier.

Knust Andrea: Tre mænd er frikendt for gruppevoldtægt
Knust Andrea: Tre mænd er frikendt for gruppevoldtægt

Den ene af de frikendte mænds forsvarer raser således mod det, han kalder en 'lynch-pøbel' mod de tre mænd, og Andrea Voldum risikerer nu at blive politianmeldt for at hænge dem ud.

På Facebook vælter det dog ind med støtte til den unge kvindes handling. Især en Facebook-brugers kommentar har skabt en storm af likes.

- Har hun ikke lov til at fortælle, hvem hun har haft sex med? For i følge rettsstaten er hun ikke blevet voldtaget...., skriver Facebook-brugeren Hilde Melhus i en kommentar til en artikel, som norske TV 2 Nyhetene lagde op på sin Facebook-side i søndags.

Forening: Voldtægtsofre kan ikke sige fra når de er bange
Forening: Voldtægtsofre kan ikke sige fra når de er bange

Kommentaren har i skrivende stund over 10.600 likes og afspejler, at mange nordmænd er vrede over, at det norske retssystem har frifundet mændene.

- Måske fordi kommentaren viser det absurde i hele denne her sag, fortæller kvinden bag kommentaren, Hilde Melhus, til norske Side2.

- De skal kunne voldtage og gå fri fra det, mens hun skal kunne blivet straffet for at fortælle på sin Facebookside, hvem hun var til afterparty med den nat, tilføjer Hilde Melhus.

Tre unge mænd frifundet for anklage om gruppevoldtægt
Tre unge mænd frifundet for anklage om gruppevoldtægt

Andrea Voldum var 18 år, da hun mødte den ene af de tre mænd på en tankstation i den norske by Hemsedal. Sammen med en masse andre, var hun til afterparty, hvor hun tog stoffet MDMA. Senere blev hun taget til en campingvogn, hvor de tre mænd havde samleje med hende. Andrea har udtalt, at hun ikke ønskede samleje med mændene, mens de hævdede, at det var frivilligt fra hendes side.

Facebook-bruger Hilde Melhus erkender, at voldtægtssager er vanskelige, da det ofte er ord mod ord. Men hun hæfter sig alligevel ved, at mændene i dette tilfælde har erkendt, at de havde sex med Andrea Voldum, og at den unge kvinde efter eget udsagn ikke var ved bevidsthed.

Kvinder opfordres til ikke at gå alene om natten i Indien
Kvinder opfordres til ikke at gå alene om natten i Indien

Hilde Melhus mener, det er vigtigt at støtte Andrea Voldum, fordi sagen kan have en indvirkning på, om andre ofre tør anmelde voldtægt.

- Når vi kender mørketallene for alle dem, som ikke anmelder (en voldtægt, red), så er jeg glad for den støtte, som folk viser Andrea, der er modig nok til at stå frem på den måde. Jeg håber, det giver andre mod nok til at anmelde voldtægtssager, siger Hilde Melhus.

Det er dog ikke kun de tre mænd, der har fået offentliggjort deres navne. Flere af Andrea Voldums støtter har også offentliggjort navnene på de dommere, som ikke dømte i hendes favør. Også de er siden hen blevet udsat for trusler, skriver norske Side2.

Omdiskuteret voldtægtssag fra Herfølge når landsretten
Omdiskuteret voldtægtssag fra Herfølge når landsretten

I Andrea Voldums sag stemte således fire af sagens dommere for at dømme mændene for voldtægt, mens tre dommere stemte for frifindelse. Dommerne, der stemte for frifindelsen, var alle såkaldte lægdommere, som er repræsentativt udvalgte borgere, der sammen med de juridiske dommere, træffer afgørelser i større retssager.

Debatten kører derfor lige nu i to spor. Hvor det ene handler om offentliggørelsen navnene på de frikendte mænd, og det andet om offentliggørelsen af dommernes navne - herunder også de voldelige trusler imod dem.

Unge tøver med at anmelde seksuelle overgreb
Unge tøver med at anmelde seksuelle overgreb

Spørger man Hilde Melhus, hvis Facebook-kommentar har sat ord på den frustration, som sagen har medført blandt titusindsvis af hendes landsmænd, så mener hun på ingen måde, at hverken trusler eller vold mod de tre mænd eller sagens dommere er den rette vej at gå.

- Det er systemet og kvinders retssikkerhed, som der må gøres noget med, siger hun.

LÆS OGSÅ: Sexisme og hævnporno kan give flere voldtægtsanmeldelser

LÆS OGSÅ: Kvinde voldtaget i skov ved Langelandsfestivalen

LÆS OGSÅ: Mand voldtog sin kæreste to gange samme nat

LÆS OGSÅ: Psykolog: Sådan dater du et voldtægtsoffer

LÆS OGSÅ: Hver tredje voldtægtsoffer får PTSD

LÆS OGSÅ: To mandlige betjente til voldtægtsoffer: - Var du I nedringet tøj?

LÆS OGSÅ: SF vil have politiet til at behandle voldtægtsofre bedre

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx