Af - 27/03-17 07:06

Ny, uhyggelig bundrekord chokerer : 'Vi havde ikke forudset, det ville gå så stærkt'Ny, uhyggelig bundrekord chokerer : 'Vi havde ikke forudset, det ville gå så stærkt'

I marts måned er isudbredelsen i Arktis på sit højeste, men tal fra NASA viser, at ismængden i år er rekordlav. Klimaforandringerne sker meget hurtigere, end vi havde regnet med.

storybild

(Billede: Paul J. Richards)

Stigende temperaturer får isen på Arktis til at smelte i et foruroligende tempo, og isudbredelsen har nu nået et nyt lavpunkt.

Det viser nye tal fra NASA. Isen i Arktis topper i marts, inden den begynder at smelte igen, og i år er udbredelsen den laveste, man har målt, siden man begyndte at måle for omkring 40 år siden.

600 millioner børn i verden vil tørste i 2040
600 millioner børn i verden vil tørste i 2040

- Siden september har den ligget langt under det normale for årstiden. Der mangler omkring 1.000.000 kvadratkilometer is i forhold til gennemsnittet for de seneste 5 år. Det gennemsnit var i forvejen lavt. Bruger vi perioden fra 1978 til 2000 som udgangspunkt i stedet, så manglede der 2.000.000 kvadratkilometer, fortæller isforsker ved DMI, Rasmus Tonboe.

USA tvinger klimaforandringer væk fra dagsorden på G20-møde
USA tvinger klimaforandringer væk fra dagsorden på G20-møde

Når isen forsvinder, bliver der afgivet varme fra havet til atmosfæren, og så accelerer de globale temperaturstigninger, og temperaturen stiger yderligere.

- Man må sige, at det går hurtigere, end man havde regnet med. De modeller, vi bruger til at fremskrive isen i fremtiden, havde ikke forudset, at det ville gå så stærkt, fortæller Rasmus Tonboe.

Jorden sætter varmerekord for tredje år i træk
Jorden sætter varmerekord for tredje år i træk

Der understreger, at verden skal handle i løbet af de næste par år, hvis vi skal kunne påvirke udviklingen.

- Hvis vi skal bevare isen på Arktis om sommeren, så skal temperaturen ikke stige mere end halvanden grad, og det kræver en kraftig opbremsning af udledningen af CO2 indenfor et par år. Stiger temperaturen til over to grader, vil isen ikke overleve om sommeren, og det vil få temperaturen til at stige yderligere.

Sjælden delfin er kommet til Danmark: Svømmer rundt i nordjysk havn
Sjælden delfin er kommet til Danmark: Svømmer rundt i nordjysk havn

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

UHH: Vender endnu en stor stjerne...
bt.dk
10 køer fundet døde på ubeboet ø: Nu...
bt.dk
Caroline Wozniacki råber op efter...
bt.dk
Kim Walls bror: Hun var en stjerne
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx