Af - 20/01-16 09:24

Undersøgelse: Hash går ikke ud over studierneUndersøgelse: Hash går ikke ud over studierne

Ifølge en stor britisk undersøgelse går det ikke ud over hverken IQ eller studier, når teenagere eksperimenterer med hash.

Bildstrecke im Grossformat »

Selv om man ikke nødvendigvis bliver klogere af at ryge tjald i ny og næ, lader det til, at det heller ikke går decideret ud over studierne.

En britisk undersøgelse af 2.235 teenagere, der blev publiceret i Journal of Psychopharmacology tidligere på måneden, viser nemlig, at de unge i 15-16-års alderen, der havde gjort brug af cannabis 50 eller færre gange inden for et år, ikke blev påvirket negativt på hverken IQ eller indlæringsevne.

Ifølge Trine Ry, der er leder for Stofrådgivningen, forstærker disse resultater den tidligere forskning (selv om de ikke bør ses som en blåstempling af, at 15-årige bør ryge cannabis).

- Der er heller ikke nogen tidligere undersøgelser, der indikerer, at et rekreativt forbrug af cannabis har indflydelse på ens IQ eller indlæringsevne, siger hun og tilføjer:

- Det er interessant, hvor mange fordomme der er, for vi har tendens til at tro, at det har negativ påvirkning.

Radikale vil gøre medicinsk cannabis lovligt på prøve
Radikale vil gøre medicinsk cannabis lovligt på prøve

DF vil gøre cannabis lovligt for syge danskere
DF vil gøre cannabis lovligt for syge danskere

Trine Ry mener desuden ikke, at der er nogen årsag til at tro, at effekten af cannabis-brug skulle være anderledes for unge, der er ældre end 16 år, men hun understreger, at der er risici ved brugen af cannabis.

Overdrevet stærke konklusioner om de negative effekter af cannabis er uvidenskabelige og baseret på for lidt evidens. Det kan føre til uretfærdig marginalisering af teenagere, der bruger cannabis.
Claire Mokrysz. Ph.d.-studerende, der har været med til at lave undersøgelsen.

- Har man et mere regelmæssigt forbrug, begynder det at få konsekvenser for resten af ens liv: Det går ud over koncentrationen, indlæringen og kan give besvær med at komme op om morgenen.

Der er ingen fast definition på, hvornår et cannabis-forbrug er regelmæssigt, men i Center for Rusmiddelforskning, Aarhus Universitet, ligger skellet på 10 gange om måneden. Er man i tvivl om, hvorvidt man er afhængig af cannabis, anbefaler lederen af Stofrådgivningen, at man ser på, om man prioriterer at ryge over lektier og fremmøde i skolen, og om man kan komme op om morgenen.

TV: Mexicos højesteret tillader hashrygning
TV: Mexicos højesteret tillader hashrygning

Ny universitetsgrad: Lær at sælge tjald
Ny universitetsgrad: Lær at sælge tjald

En af forskerne bag undersøgelsen, Claire Mokrysz, der er ph.d.-studerende ved University College of London, påpeger i et indlæg i The Guardian, at cannabis-brugerne i forsøget godt nok havde røget relativt lidt, men at hun håber, at undersøgelsen kan give en mere nuanceret debat om emnet.


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx