Af Ritzau - 13/10-16 17:41

Ny FN-chef har øje for verdens problemerNy FN-chef har øje for verdens problemer

Han er kendt som det internationale samfunds dårlige samvittighed i spørgsmål om flygtninge. Nu er António Guterres klar til at blive FN's nye generalsekretær.

storybild

FN's næste generalsekretær, António Guterres besøger den tyrkiske flygtningelejr Mardin. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/-)

António Guterres sidder på gulvet i strømpesokker. Han hviler på sin arm for at være i øjenhøjde med en syrisk enke og hendes børn, der fortæller om livet i den flygtningelejr i Jordan, som han er på besøg i.

Den højt profilerede tidligere portugisiske toppolitiker er vant til at se verdens problemer i øjnene.

Gennem ti år stod han i spidsen for FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, og har på den post stået over for den enorme flygtningekrise, der fulgte i kølvandet på borgerkrigen i Syrien.

Nu er han klar til at blive FN's næste generalsekretær og tiltræder i starten af 2017.

Han har aflagt et klart løfte om, at han vil fortsætte sit arbejde for verdens svageste.

- Jeg er fuldstændig dedikeret på grund af det, jeg følte som leder af UNHCR i ti år, sagde han ifølge avisen The Guardian tidligere på året.

- I kan ikke forestille jer, hvad det vil sige at se ubegribelige grader af lidelse.

Som chef for UNHCR var Guterres meget insisterende, når han talte til det internationale samfunds samvittighed i spørgsmålet om den voldsomme flygtningekrise.

Alligevel har han formået at overbevise det ofte splittede sikkerhedsråd om, at han er den rette mand til at stå i spidsen for FN.

Den 67-årige Guterres var i syv år Portugals premierminister for socialistpartiet og er ifølge nyhedsbureauet Reuters kendt som en erfaren og visionær politiker, der siger sin mening.

Hans fortid kan give et praj om, hvilken type generalsekretær han vælger at være.

Det er nemlig i høj grad op til den enkelte selv at definere sin rolle som leder af FN, fortæller Louise Riis Andersen, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

- Vi ved ikke endnu, hvilken slags generalsekretær han bliver, men det er meget op til hans egen personlighed, siger hun.

Hun understreger, at de udfordringer, som verden står over for, også kan sætte grænser for generalsekretæren.

For øjeblikket er det især den stigende grad af konflikt mellem stormagter som USA og Rusland, der kan bremse Guterres' handlemuligheder.

- Det er jo ikke en tid, der er præget af global samhørighed, samarbejde og harmoni, siger hun.

- Det gør det selvfølgelig vanskeligt at skulle stå i spidsen for det fælles samarbejde.

Guterres er ifølge New York Times kendt for at kunne banke aftaler på plads selv under svære omstændigheder. Det får han brug for i sin nye stilling.

Fremtiden ser nemlig ifølge ham selv ikke ud til at blive lysere.

- Jeg mener, at vi lever i en verden, hvor vi vil se stadig flere nye konflikter og have enorme problemer med at løse konflikterne, sagde han ifølge BBC før sin nominering.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx