Af Ritzau - 25/05-14 21:00; Opdateret: 25/05-14 21:18

Første måling viser ja til patentdomstolFørste måling viser ja til patentdomstol

Første valgstedsmålinger viser ja til patentdomstolDet tegner til at blive et dansk ja til patentdomstolen. Det viser de første målinger og prognoser.

storybild

(Billede: Polfoto)

Det tyder på et dansk ja til den europæiske patentdomstol. Ifølge den første valgstedsmåling fra DR har 64,1 procent af vælgerne stemt ja, mens 35,9 procent har stemt nej.

Det viser en måling, som Epinion har foretaget for DR blandt 2838 vælgere, der alle har stemt til valget. Det svarer til 0,1 procent af det samlede antal vælgere. Den statistiske usikkerhed er ifølge DR på to procentpoint.

Ifølge TV2 har 64,1 procent af vælgerne sat kryds ved ja, mens 35,9 procent af vælgerne har stemt nej til patentdomstolen. Det viser prognosen omkring klokken 20:30, hvor 0,8 procent af stemmerne var talt op.

Dermed ser valgaftenens første valgstedsmålinger og den første prognose ud til at lægge sig tæt op ad den seneste tids meningsmålinger, som har vist et solidt forspring til ja-siden.

Allerede klokken 19 viste en valgstedsmåling, som Megafon havde lavet for TV2, også et klart flertal for at tilslutte sig patentdomstolen. TV2's måling viste, at 64,4 procent af vælgerne havde sat kryds ved ja, mens 35,6 procent har stemt nej.

Der ventes et bud på et endeligt resultat om patentdomstolen omkring klokken 22.

Danskerne skulle stemme om patentdomstolen, fordi der ikke var tilstrækkeligt flertal på fem sjettedele af Folketingets medlemmer, da loven blev vedtaget.

Enhedslisten og Dansk Folkeparti stemte imod lovforslaget, og da tilslutning til patentdomstolen betyder afgivelse af Danmarks suverænitet, udløste det altså en folkeafstemning.

Den europæiske patentdomstol er en del af en reform, som også indebærer et fælles europæiske enhedspatent. Det gør det muligt at få patent i 24 EU-lande med en ansøgning.

Selvom det ser ud til at ende med et dansk ja til patentdomstolen, så er der alligevel lang vej, før de første ansøgninger om enhedspatentet kan sendes af sted.

Aftalen om en europæisk patentreform træder nemlig først i kraft, når mindst 13 lande inklusiv Tyskland, Frankrig og Storbritannien har endeligt tilsluttet sig - det man kalder at ratificere aftalen.

Ifølge Udenrigsministeriet vil det formentlig først ske engang i løbet af 2015.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ejgil på 72 er træt af overklassen:...
bt.dk
Bendtners store kærlighed på...
bt.dk
Far tjekkede ind på hotel med sin...
bt.dk
5-årig dreng faldt ud af vindue
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx