Af David Andersen - 02/10-17 08:55

Nu træder Østrigs strenge burka-lov i kraft: Men én ting vækker opsigtNu træder Østrigs strenge burka-lov i kraft: Men én ting vækker opsigt

Det koster nu en bøde på over 1.100 kroner at gå med burka eller niqab i Østrig. Men det er der næsten ingen, der gør.

storybild

En burka dækker øjnene med et net, mens en niqab giver udsyn til øjnene og en smule af ansigtet. Begge klædedragter er nu forbudt at bære i offentligheden i Østrig. (Billede: LEONHARD FOEGER)

En omstrist lov er nu blevet effektueret i Østrig. Den forbyder landets indbyggere at tildække ansigtet i offentligheden, hvilket fra mandag udløser en bøde på 150 euro - over 1.100 kroner.

Forbuddet gælder både de muslimske klædedragter burka og niqab samt elefanthuer og halstørklæder. Andre ting som skibriller og klovnemasker må bæres de steder, hvor de tjener et formål, men udløser bøde, hvis de bæres uden for de relevante steder, skriver Qz.com.

Loven kommer efter at landet så en massiv højredrejning ved seneste valg, og store dele af Østrigs befolkning samt landets præsident Alexander Van der Bellen udtrykker stor beklagelse over at loven, som af mange betragtes som islamofobisk og racistisk, er blevet gennemført.

Et af modstandernes argumenter er, at der har vist sig kun at være cirka 150 kvinder i landet, som vil blive ramt af loven, og at problemet dermed er stærkt overdrevet.

I Danmark er der lige nu stor debat om forbud af burkaer og niqaber i Danmark. Dansk Folkeparti, som har stillet forslaget om forbud, mener, at kvinder med de muslimske klædedragter ikke er til rådighed for arbejdsmarkedet, og derfor ikke skal kunne modtage sociale ydelser.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har ikke taget stilling til, om han støtter forslaget, men kalder klædedragterne for 'kvindeundertrykkende'.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at nogle i Venstres folketingsgruppe synes, man skal lave et forbud. Og at andre ikke mener, man skal lave et forbud. Det hviler alt sammen på den fælles holdning, at vi ikke bryder os om burkaer. Det er et symbol på kvindeundertrykkelse, og det skal bekæmpes, sagde han fredag til Ritzau.

Men også i Danmark virker problemet noget begrænset, når man kigger på, hvor mange der rent faktisk går med burka og niqab. Ifølge tal fra Københavns Universitet fra 2010 drejer det sig kun om mellem 100 og 200 kvinder i hele Danmark.

En lektor ved samme Universitet påpeger dog over for Ritzau, at antallet kan være vokset siden da på grund af flygtningestrømmen fra muslimske lande som Syrien.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tiltale: Hashkøbmænd ville plante...
bt.dk
Støjberg var inviteret til at holde...
bt.dk
Susan Himmelblå om ikonisk scene med...
bt.dk
Kæmpe skandale i spansk topklub:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx