Af - 03/03-14 13:38; Opdateret: 03/03-14 15:12

Ekspert: Sandsynligt med kamphandlinger på KrimEkspert: Sandsynligt med kamphandlinger på Krim

Situation på Krim-halvøen kan meget vel ende i deciderede kamphandlinger. Konflikten er desuden et udtryk for Ruslands ønske om at genoprette tidligere tiders storhed.

storybild

Situationen på Krim-halvøen kan meget vel udvikle sig til deciderede kamphandlinger, iføge ekpert. (Billede: Polfoto/AP/Darko Vojinovic)

Lige nu er fronterne trukket hårdt op på Krim-halvøen. Russiske og ukrainske soldater står kampklare over for hinanden. Situationen er skrøbelig, og der skal ifølge Lars Bangert Struwe fra Center for Militære Studier ved Københavns Universitet, ikke meget til før situationen eskalerer til egentlige kamphandlinger.

USA: Russiske styrker kontrollerer nu Krim
USA: Russiske styrker kontrollerer nu Krim

- Jeg ser det som relativt sandsynligt, at det kommer til kamphandlinger mellem de to parter Ukraine og Rusland. På Krim-halvøen er fronterne så hårdt trukket op, at der kun skal ganske lidt til, før det hele eskalerer, siger Lars Bangert Struwe til metroxpress.

Obamas diplomatiske kurs er under pres
Obamas diplomatiske kurs er under pres

En af de store udfordringer er, at holde styr på de mange små militser i området, som ikke er underlagt så kraftig kontrol som de store nationale hærstyrker.

Ekspert: Det kan ende rigtig galt for begge parter
Ekspert: Det kan ende rigtig galt for begge parter

- De små militser har man ikke nær så meget kontrol med, som de store statsligt organiserede styrker, og de har måske også deres egne dagsordener, så det kan meget vel være dem, der kan sætte gang i tingene og få situationen til at eskalere, siger Lars Bangert Struwe.

Russiske soldater konfiskerer våben i Ukraine
Russiske soldater konfiskerer våben i Ukraine

Ifølge Lars Bangert Struwe spiller historien en utrolig stor rolle i forståelsen af konflikten, da Rusland stadig bokser med et kompleks fra Den Kolde Krigs afslutning.

Nato i skarp fordømmelse af Rusland
Nato i skarp fordømmelse af Rusland

- Rusland har historisk set altid været meget optaget af deres sikkerhed, og at forsvare deres flådebaser rundt omkring. Så dette her er altså russisk hjerteblod. Rusland mener jo nok også, at man tabte for meget ved afslutningen af Den Kolde Krig, og man er derfor ganske optaget af at genskabe æren og fortællingen om det store Rusland, vurderer Lars Bangert Struwe.

Obama advarer Putin mod at rykke ind i Ukraine
Obama advarer Putin mod at rykke ind i Ukraine

Rusland har sendt styrker til Krim-halvøen med den begrundelse, at ville beskytte de etniske russere som bor der. Både USA og resten af Vesten har fordømt Ruslands fremrykning.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx