08/11-17 15:56

Spansk domstol finder catalansk afstemning ulovligSpansk domstol finder catalansk afstemning ulovlig

Tilhængere af en løsrivelse i Catalonien blokerer vej og stopper tog i den nordøstlige region.

storybild

Tilhængere af en løsrivelse i Catalonien blokerede onsdag veje og stoppede snesevis af nærtog i den nordøstlige region som led i protester mod fængslingen af catalanske regeringsmedlemmer og aktivister. Scanpix/Josep Lago

Madrid. Spaniens forfatningsdomstol siger onsdag i en kendelse, at den nylige afstemning om uafhængighed i Cataloniens nu afsatte parlament var ulovlig.

Kendelsen kom samtidig med, at tilhængere af en løsrivelse blokerede veje og stoppede snesevis af nærtog i den nordøstlige region. Det var som led i protester mod fængslingen af catalanske regeringsmedlemmer og aktivister.

Flere tusinde demonstranter demonstrerede på den centrale plads i Barcelona, hvor en fagforening havde varslet generalstrejke onsdag.

Forfatningsdomstolen har tidligere kendt afstemningen i Catalonien for forfatningsstridig. Men kendelsen var midlertidig.

Løsrivelsesafstemningen blev boykottet af de fleste parlamentsmedlemmer fra oppositionspartierne. Den blev gennemført trods tidligere retskendelser om, at den var ulovlig.

Ved afstemningen stemte 70 medlemmer for uafhængighed, mens 10 stemte imod. Parlamentet har 135 medlemmer.

Som reaktion afskedigede Spaniens regering parlamentet og udskrev valg i regionen til afholdelse 21. december.

Den afsatte catalanske leder, Carles Puigdemont, og fire eksministre fra hans regionale regering ankom til Belgien i sidste uge. De sagde, at de var flygtet for at undgå anholdelse i Spanien.

Puigdemont og de fire ministre skal møde i retten i Belgien 17. november. Her skal de høres i sagen om Spaniens krav om udlevering.

Udleveringskravet er en følge af deres rolle i den løsrivelsesproces, som der blev banet vej for, da catalonierne 1. oktober stemte om uafhængighed.

Natten til mandag sendte en belgisk undersøgelsesdommer Puigdemont og fire andre ministre på fri fod. Det skete efter et ti timer langt retsmøde.

Det var på betingelse af, at Puigdemont og de fire tidligere ministre ikke forlader Belgien uden en dommers tilladelse.

/ritzau/Reuters

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Jes Dorph: Hver dag lægger de...
bt.dk
Tidligere dobbeltagent fundet hængt i...
bt.dk
Stærkt! Dansk succesduo spiller sig...
bt.dk
Thulesen Dahls snedige dobbeltspil:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx