Af Agnete Finnemann Scheel - 05/10-15 15:26

Dansk oberstløjtnant: Iraks hær vil ikke slås mod ISDansk oberstløjtnant: Iraks hær vil ikke slås mod IS

Irakerne er hunderædde for at gå op imod Islamisk Stat, siger den højst placerede dansker i koalitionen.

storybild

(Billede: Polfoto)

Krigen mod Islamisk Stat i Irak er kørt fast. Uanset hvilken form for støtte den amerikanskledede koalition tilbyder, vil den irakiske hær ikke gøre det mindste forsøg på at generobre hverken Fallujah, Ramadi eller Mosul.

- Det er dybt frustrerende, siger den 58-årige oberstløjtnant Per Lorenz Hinrichsen til Dagbladet Information.

Han er den højst placerede danske officer ved Operation Inherent Resolve's hovedkvarter i Kuwait.

Ny forsvarsminister: Sag om mulige civile tab i Irak er lukket
Ny forsvarsminister: Sag om mulige civile tab i Irak er lukket

Som medlem af den operative planlægningsstab er Per Lorenz Hinrichsen dagligt med til at afgøre, hvordan koalitionens krig mod Islamisk Stat (IS) skal føres.

Som den højst placerede dansker i koalitionen ved han om nogen, hvorfor det efter mere end et års flybombardementer ikke er lykkedes at generobre mere end ni procent af det territorium, som Islamisk Stat har besat.

For første gang, siden Danmark gik med i krigen mod Islamisk Stat, fortæller en dansk officer om de enorme problemer, koalitionen har med at træne og støtte den irakiske hær.

- Irak har styrker nok til at tage livet af Islamisk Stat, hvis de virkelig ville. Men det vil de simpelthen ikke, siger han til avisen.

Avis: Forsvarschef skulle tie om Blackwater
Avis: Forsvarschef skulle tie om Blackwater

Gennem det seneste år har Danmark og resten af koalitionen gennemført mere end 4600 flyangreb mod Islamisk Stat i Irak, ødelagt tunge våben, ammunitionsdepoter og militære stillinger - og ifølge den amerikanske hærs talsmand i Kuwait, Matthew Gregory, slået mere end 1000 IS-krigere ihjel hver måned.

Alligevel har den irakiske hær indtil videre kun været i stand til at befri Saddam Husseins gamle hjemby, Tikrit. Både millionbyen Mosul, provinshovedstaden Ramadi og Fallujah er stadig på Islamisk Stats hænder, ligesom hele den del af Eufrat-dalen, der forbinder de tre byer.

- Vi venter kun på, at den irakiske hær går ind i Ramadi. Men vi kan ikke få dem til det. De er hunderædde for at gå i direkte clinch med Islamisk Stat. Vi har tilbudt dem både ildstøtte og ingeniørstøtte til at komme ind i byen. Men de har takket nej. Og vi ved sgu ærlig talt ikke, hvad vi skal gøre ved det.

LÆS OGSÅ: Danmark fritog sig selv fra tilsyn med krigsfanger

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx