27/10-14 11:55

Ambassadør: Ukrainerne giver mandat til hårde reformerAmbassadør: Ukrainerne giver mandat til hårde reformer

Ukrainerne har ved valget søndag givet et klart signal om, at de vil reformere Ukraine i europæisk retning.

storybild

(Billede: Polfoto/AP/Sergei Chuzavkov)

Stemmeoptællinger og valgstedsmålinger efter parlamentsvalget i Ukraine søndag viser, at de provestlige partier står til valgsejr. Det er et tydeligt signal fra ukrainerne om, at de ønsker at gå i europæisk retning med omfattende reformer - også selvom det kommer til at gøre ondt.

Sådan siger den danske ambassadør i Ukraine, Merete Juhl.

Danske statsborgere er rejst til Ukraine for at kæmpe
Danske statsborgere er rejst til Ukraine for at kæmpe

- Det er et meget stærkt reformmandat, de har givet, og det er et krav om forandringer. Vi vil se en befolkning, der vil følge tæt op på, at der bliver leveret nu, siger hun.

Hun peger på, at forandringerne er økonomiske og samfundsmæssige, retssystemet skal reformeres, og så skal der skabes fred.

Ukraines præsident fyrer forsvarsminister
Ukraines præsident fyrer forsvarsminister

Selvom Ukraines præsident, Petro Porosjenko, længe har talt om at reformere og også allerede har underskrevet en omfattende handels- og associeringsaftale med EU, vil man kunne mærke forskel efter parlamentsvalget.

- Indtil nu har det været en kamp at få meget af reformlovgivningen igennem og følge op på at få den implementeret, fordi man har haft et parlament fra styret under den tidligere præsident Viktor Janukovitj, hvor der har været kræfter, som har arbejdet meget hårdt imod, siger ambassadøren.

Putin beordrer tilbagetrækning af soldater
Putin beordrer tilbagetrækning af soldater

Der bliver ifølge Merete Juhl nu renset meget ud i parlamentet, så der med det nye parlament vil være et absolut flertal for reformer. Samtidig er der ifølge ambassadøren en befolkning i ryggen, som har givet mandat til, at det godt kan komme til at gøre ondt, før det går godt.

Men uanset, om landet nu går i en mere vestlig retning, har Ukraine stadigvæk en lang grænse til Rusland samt historiske, handelsmæssige, familiemæssige og kulturelle forbindelser, og det vil ikke ændre sig, mener hun.

Putin: Rusland hjalp Janukovitj med flugt fra Ukraine
Putin: Rusland hjalp Janukovitj med flugt fra Ukraine

Ambassadøren bemærker, at bortset fra oppositionspartiet, som har prorussiske kræfter i sig, er alle øvrige partier gået til valg på, at der skal være et samlet Ukraine, som ikke skal deles op eller gives væk i bidder.

De partier, der ser ud til at komme i regering, har som en del af deres politiske programmer, at Krim-halvøen skal tilbage til Ukraine.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forsker: Disse jobs forsvinder i...
bt.dk
IKEA tilbagekalder vare: Stop med at...
bt.dk
Nyt koncept for 55 millioner...
bt.dk
Medier: Fodboldlegende skal giftes...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx