Af - 23/11-16 20:57

27-årige Madeleine mistede 90 procent af sin hud27-årige Madeleine mistede 90 procent af sin hud

- Hun troede, hun havde fået et insektbid efter en tur i skoven, men det viste sig at være noget langt værre. Vi skal advare om stærke billeder.

storybild

For tre år siden ændre 27-årige Madeleine Bloms liv sig markant. Efter en dag i naturen, begyndte hun at mærke noget sært i huden.

- Det startede med nogle prikker. Jeg havde været i skoven den dag, så jeg troede først, det var et dyrebid. Men efter lidt tid begyndte jeg at få udslæt på brystet, der føltes varmt og ubehageligt, siger norske Madeleine til Nettavisen.

Genmab fordobler forventninger efter godkendelse i USA
Genmab fordobler forventninger efter godkendelse i USA

Da udslættet tog til, opsøgte hun sin egen læge, de mente det var nældefeber eller starten på psoriasis.

- Jeg fortalte min læge, at jeg for nylig havde fået antibiotika på grund af en urinvejsfunktion, men min læge mente ikke, det havde noget at gøre med medicinen. Men det viste sig, at det var præcis det, der var årsagen, siger Madeleine Blom.

Senere samme dag fik hun det endnu dårligere med feber og smerter i huden. Den blev rød, så det lignede, hun var blevet solbrændt. Hun kontaktede lægevagten, og her blev hun tilset af flere læger. De kunne ikke finde ud af, hvad hun fejlede, men de mente, det muligvis kunne være en allergisk reaktion på antibiotikaen.

De besluttede at sende hende videre til Rikshospitalet i Oslo, så hun kunne få foretaget flere tests.

Kan du genkende denne skuespiller? Nu står hun frem med sine problemer
Kan du genkende denne skuespiller? Nu står hun frem med sine problemer

- Da jeg dertil, var jeg ekstremt opsvulmet over hele kroppen. I ansigtet så det ud som om, jeg havde fået restylane for 10.000 kroner. Men det gjorde utroligt ondt. Da jeg kom til hospitalet, havde udslættet spredt sig overalt. Jeg begyndte også at få store vabler, siger hun til Nettavisen.

På Rikshospitalet forsøgte de med forskellige behandlinger og undersøgelser, inden de kom frem til en diagnose. Madeleine led af Steven- Johnson syndrom (SJS).

SJS er en sjælden og alvorlig tilstand, der giver udslæt, sår og vabler. Syndromet giver feber og nedsat helbred. Som regel bliver sygdommen udlæst af medicin, og i Madeleines tilfælde, var det antibiotikaen, hun havde fået mod sin urinvejsinfektion, der var udløseren.

Overlæge: Her er den sygdom, du godt kan tage på arbejde med
Overlæge: Her er den sygdom, du godt kan tage på arbejde med

Sygdommen kræver hospitalsindlæggelse, og den har en anslået dødelighed på omkring 30 procent. Madeleine fik sidenhen diagnosen TEN, der bliver betegnet som en en mere alvorlig form for SJS.

- Det der sker er, at huden 'hæver' sig. Den bliver ligesom, hvis den brandskadet. Mine negle faldt også af. Den første dag skulle sygeplejerskerne skylle mig i badet og rense mine sår. Det gjorde så ondt, at jeg kastede op. Jeg kunne ikke bevæge mig, alt gjorde ondt. Selv det at spise, gjorde ondt, så jeg fik en masse smertestillende, siger Madeleine til Nettavisen.

Og da sygdommen er utrolig sjælden, begyndte hun at blive tilset af en masse specialister og styderende, der ville se nærmere på, hvordan lidelsen fungerede.

- En læge fortalte, at de studerende især var interesserede, fordi det er så sjældent. man har set folk overleve det, siger hun.

Selvom hun ikke var bange, da hun var indlagt, synes hun i dag, at lægens kommentar er skræmmende. Hun er glad for, hun kom hurtigt i behandling.

Lærernes sygefravær bider sig fast
Lærernes sygefravær bider sig fast

Efter en måneds indlæggelse, fik hun det så meget bedre, at hun kunne tage hjem. Det er i dag tre år siden, hun fik diagnosen 'TEN', og hun understreger, at lidelsen er ekstremt sjælden, og at hun ikke fortæller sin historie, fordi hun vil skræmme nogen.

Men hun vil gerne gøre opmærksom på, at medicin kan have alvorlige bivirkninger, og at det derfor er vigtigt at læse, hvad der står i indlægssedlen.

- Jeg tror, at mange ikke tænker over, at medicin kan give alvorlige bivirkninger. Man skal tænke sig om, før man tager medicin, og man skal læse indlægssedlen nøje, siger hun.

I dag har hun det meget bedre. Hun har fortsat mærker i huden og røde skjolder, der hvor hun havde vabler, og så bliver hun meget let solbrændt.

Mystik om skole-evakuering: Elever og lærere kastede op
Mystik om skole-evakuering: Elever og lærere kastede op

- Jeg er ikke helt som før, men jeg har det alligevel godt. Enten går det godt, eller også gør det ikke. Og med mig gik det godt. Jeg er meget taknemmelig for al den hjælp jeg fik af lægerne, siger Madeleine Blom.

Indlægget er bragt i samarbejde med Nettavisen.


Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

TV 2's nye storsatsning: Greyzone er...
bt.dk
Peter Sommer så på sin kone: 'Det var...
bt.dk
'Send alt, hvad I kan': Voldsom...
bt.dk
Fortryder intet trods kæmpeklaps i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx