22/03-16 05:30; Opdateret: 22/03-16 06:59

Aung San Suu Kyi får ministerpost i ny regering i MyanmarAung San Suu Kyi får ministerpost i ny regering i Myanmar

Demokratiforkæmperen kan få flere store ansvarsområder i landets kommende regering.

storybild

Aung San Suu Kyi står til prominente ministerposter i Myanmar. Arkivfoto (Billede: AP/Gemunu Amarasinghe)

Myanmars nyvalgte præsident har nomineret det burmesiske demokratiikon Aung San Suu Kyi til en plads i den nye regering i Myanmar, oplyser formanden for landets parlament, Mann Win Khaing Than.

Det står endnu ikke klart, hvilken eller hvilke poster hun skal besidde.

Nyhedsbureauet Reuters har set en liste over foreslåede ministre, hvor den tidligere nobelprismodtagers navn står ud for fire ressortområder: udenrigsministeriet, uddannelsesministeriet, energiministeriet samt minister for præsidentkontoret.

Regeringen vil formelt blive nedsat i april.

Aung San Suu Kyis parti, National Liga for Demokrati (NLD), vandt en jordskredssejr ved parlamentsvalget i november, men forfatningen, der er udarbejdet af den tidligere militærjunta, forbød Suu Kyi at stille op til posten som præsident.

Den post har hendes nære ven Htin Kyaw siden indtaget, og Aung San Suu Kyi har svoret, at hun vil lede landet via præsidenten.

Landets stadig meget magtfulde militær, der i årevis holdt Suu Kyi fængslet eller i husarrest, sidder på en fjerdedel af pladserne i parlamentet. Militærets kandidat, general Myint Swe, er vicepræsident.

Aung San Suu Kyi er verdenskendt for sin kamp for demokrati i Myanmar, der indtil for fem år siden blev kontrolleret af et militært styre.

Tilbage i 1990 vandt hun og NLD valget i Myanmar, men militæret accepterede ikke sejren og sad efterfølgende på magten i mere end to årtier. Samtidig var Suu Kyi blevet sendt i husarrest, hvor hun sad i 15 år i tre perioder fra 1989 til 2010.

/ritzau/Reuters

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Jens Gaardbo: Mit postnummer får folk...
bt.dk
Lægen troede, hun bare var...
bt.dk
Tør du se den? Ny horrorfilm har...
bt.dk
Antallet af voldssager eksploderer:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx